пʼятниця, 24 квітня 2009 07:16

Держава не вчитиме перукарів у інститутах

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

У новому навчальному році держава не вчитиме за свій кошт перукарів, косметологів, менеджерів із туризму, фотографів, відеооператорів тощо. Також удвічі скоротять набір за спеціальностями: економіка підприємства, фінанси й кредит, бухоблік, правознавство. Таку постанову прийняв днями уряд України.

У Міністерстві освіти і науки рішення Кабміну коментують неохоче.

— Думаю, цю постанову Кабмін прийняв через кризу. Ну, є рішення, то будемо виконувати, — каже "ГПУ" Ярослав Болюбаш, 61 рік, директор департаменту вищої освіти міністерства.

Заступник голови профспілки працівників освіти і науки постанову схвалює.

— Це добре, що скорочують держзамовлення на ці спеціальності, бо давно спостерігається їх перевиробництво. Останні десять років усі вузи готували юристів, економістів, банкірів. Навіть непрофільні відкривали псевдофакультети права, юриспруденції. А студенти йшли, "бо це круто". У результаті пропозиції перевищили в кілька разів попит, — вважає заступник голови профспілки Георгій Труханов, 53 роки. — А щодо працівників перукарської галузі, туризму, реклами, то я теж погоджуюся із цим скороченням. Під час кризи треба зосередитися на спеціальностях, які забезпечують життя країни. Маємо готувати якісних лікарів, учителів, більше уваги звертати на технічні й інженерні спеціальності. От почало розвиватися суднобудівництво, а фахівців нема. А якщо не буде перукарів і косметологів із дипломом бакалавра, то ніхто з голоду не помре. Думаю, щоб бути нормальним перукарем, досить звичайних курсів. А не як у Поплавського — вищу освіту здобувати.

Колишній міністр освіти і науки 53-річний Станіслав Ніколаєнко критикує рішення Кабміну.

— Держзамовлення зменшиться на 20 тисяч людей. То майже чотири тисячі викладачів опиняться на вулиці. Я вважаю ці дії неправомірними, — каже Ніколаєнко.

Зараз ви читаєте новину «Держава не вчитиме перукарів у інститутах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути