середа, 07 березня 2018 05:36

Гостиний двір повернули державі

Столичний Гостиний двір повернув у власність держави Київський апеляційний господарський суд. Розірвав договір, за яким будівлю з 1994 року орендувала приватна компанія "Укрреставрація".

Боротьба за двоповерхову пам'ятку архітектури на Контрактовій площі тривала з 2011 року. Тоді орендар заявив про плани перебудувати її у торговий центр. Кияни виступили проти. Згодом працівники міського Фонду держмайна встановили, що орендар не стежив за станом споруди. Подали заяву в суд першої інстанції про повернення будівлі. Він відхилив позов. Апеляційну скаргу подала столична прокуратура.

— Орендар брав на себе повну відповідальність за збереження пам'ятки. Однак було встановлено, що жодних будівельних робіт на об'єкті не вів, — говорить активістка Олена Єскіна-Терещенко, 37 років.

Збитки, завдані Гостиному двору, має компенсувати Київське відділення Фонду держмайна, що підписувало договір оренди з приватною компанією. Сягають 150 млн грн. Столичні активісти вимагатимуть, аби компенсацію виплатила "Укрреставрація".

Гостиний двір зведений 1809-го. Зараз стоїть без даху, стіни потріскалися.

Зараз ви читаєте новину «Гостиний двір повернули державі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути