вівторок, 17 вересня 2013 07:45

Головного лікаря просять піти, бо "є людина на його місце"

Автор: фото: Ірина Патлатюк
  Олександр Федорук: ”Як у кожній лікарні, в нас є незадоволені пацієнти. Але будь-яка скарга роздувалася до великих масштабів”
Олександр Федорук: ”Як у кожній лікарні, в нас є незадоволені пацієнти. Але будь-яка скарга роздувалася до великих масштабів”

— Ті недоліки, що хочуть приписати мені, базуються на проблемах системи охорони здоров'я — нема фінансування. У нас, як і у всіх лікарнях: 80 відсотків заробітна плата, 15 — комунальні, а на решту живемо — 12 гривень на хворого, — розповідає 56-річний Олександр Федорук, головний лікар черкаської лікарні швидкої допомоги №3. У мерії запропонували йому звільнитися. Кажуть, на посаду претендує депутат міськради "регіонал" Ігор Валовий.

Олександр Федорук очолює лікарню з 2004 року. Має контракт до 2014-го. Доти понад 10 років був завідувачем відділення анестезіології у міській лікарні №1. Спілкуємося у його кабінеті. На стінах висять кілька картин та ікона Богородиці. На столі стоїть повернутий до входу портрет Віктора Януковича. Біля паперів — срібляста статуетка, що символізує гору Голгофу.

На вас тиснуть, щоб відмовилися від посади?

— Зі мною говорили один раз. Заступник мера Віктор Беззубенко місяць тому викликав до себе. Сказав, що маю звільнити посаду, бо вже є людина на моє місце. Я відповів, що мені не соромно за свою роботу. Пішов у відпустку. Мене спробували звинуватити у недбалості. Лікарні не давали вакцину, бо ми заборгували 500 тисяч гривень за медикаменти. Вирішили, що це моя вина. За півроку до того почалися позапланові комісії. Як у кожній лікарні, у нас є незадоволені пацієнти. Будь-яка незначна скарга роздувалася до великих масштабів.

Більшість головних лікарів вступили у Партію регіонів. Ви залишилися безпартійним.

— Конкретних пропозицій не було, а я туди не рвався. Мене політика не цікавила. Ні 2004 року, ні зараз.

Вам закидають, що хворі лише 30 хвилин перебувають у приймальному відділенні й лікарі їх не встигають оглянути.

— Коли я прийшов, було багато зауважень: відділення завалене хворими, вони лежать по півтори години й помирають. Ми розробили свій протокол на основі міністерського — як мають діяти працівники. Розписано похвилинно, яку допомогу повинен отримати хворий. Його оглядають п'ять-шість лікарів. Це приблизно займає півгодини. Я був у Австрії та Німеччині — там такі механізми швидкої допомоги. І наші лікарні працюють у такому режимі. Хворі часто поступають із кровотечами. Все треба робити швидко — є "золота година", "золота доба".

У більшості лікарень не вистачає фахівців. Яка ситуація у вас?

— Бракує терапевтів, кардіологів. Вони йдуть у лікарні, де легше, бо в нас робота каторжна. Терапевт уночі не може прилягти й на 15 хвилин, а отримує таку ж зарплату, як і в поліклініці. Головний лікар може додати ще 50 відсотків за інтенсивність. Але я не маю права, бо лікарні не вистачає 5 мільйонів на покриття кредитів по зарплатах.

Чим приваблива ваша посада?

— Навіть не знаю. Земля біля лікарні державна, будувати тут нічого не можна. Будівель зайвих нема. Тендерами займається тендерний комітет. Фінансовими потоками головний лікар не опікується.

Як боротиметеся?

— Буду максимально відкритий і виконуватиму свою роботу. Життя посадою не обмежується.

18 операцій на добу роблять у черкаській міській лікарні швидкої медичної допомоги №3. Працюють 840 осіб. Середня зарплата — 2352 грн. Середня зарплата лікаря — 3900 грн. Заклад обслуговує 19 тисяч пацієнтів на рік.

Зараз ви читаєте новину «Головного лікаря просять піти, бо "є людина на його місце"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути