середа, 23 березня 2011 01:30

Гоголівську премію дали за критику Поплавського і Ющенка

Лауреатом цьогорічної Гоголівської премії став театральний критик 37-річний Олег Вергеліс. 18 березня йому вручили $2 тис. за книжку "АнтиРаневська".

— Дуже зрадів нагороді, бо гроші зараз потрібні. Недавно з кишені випав мобільний телефон і розбився. За премію куплю новий. А ще хочу придбати телевізор одній літній актрисі, — каже він у столичному Будинку письменників.

Твір писав п'ять років.

— Головний герой — уявний критик. Він протестує проти сучасного стану культури. Є листи, адресовані Віктору Ющенку, Вєрці Сердючці, Людмилі Гурченко, Савіку Шустеру, Богдану Ступці. Ющенко роздав непристойну кількість державних нагород — Поплавському, Сердючці, Кіркорову. Поплавського звинувачую, що перейшов усі допустимі межі й  починає нав'язувати свій спосіб життя у мистецтві. Віктор Янукович любить пісні Висоцького та естраду 1990-х. Пишу, що в президента смаки мали би бути кращі.

— Ти добре зробив, що написав про Поплавського, — голова Спілки письменників 68-річний Володимир Яворівський поплескує по плечі автора. — Якось почув, як він співає вживу, то хай Бог милує. А ще чув про його поїздку в одне село перед виборами. Люди просили, щоб він допоміг, бо в них дров не було. А Поплавський каже: "Я вас піснею зігрію".

Єрофеєв проситиме Шкляра перекласти його роман

На вручення премії приїхав російський письменник Віктор Єрофеєв, 63 роки.

— Дописую новий роман. Насилу сюди вирвався. Видавництво вже за горло бере, книжка має вийти у вересні. Сподіваюся, Василь Шкляр візьметься її перекладати. Він зробив чудовий переклад моєї "Енциклопедії російської душі". Думаю, свій роман "Чорний Ворон" він створив під впливом моєї книжки.

Василь Шкляр писав цей твір 13 років.

 

Зараз ви читаєте новину «Гоголівську премію дали за критику Поплавського і Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути