пʼятниця, 31 березня 2017 07:00

Генералу Назарову дали сім років тюрми

Автор: ФОТО з сайта www.inforesist.org
  Генерала Вікора Назарова визнали винним у службовому недбальстві
Генерала Вікора Назарова визнали винним у службовому недбальстві

— Зараз генерал Назаров їв би баланду. Натомість дає розпорядження своєму кухареві про приготування екзотичних страв. Це — плювок в обличчя суспільству, — каже військовий експерт 45-річний Дмитро Снєгирьов.

Екс-керівника штабу АТО генерал-­майора Збройних сил 60-річного Віктора Назарова визнали винним у недбалому ставленні до служби і засудили до семи років тюрми. Вирок 27 березня ухвалив Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області.

У ніч з 13 на 14 червня 2014 року бойовики на Луганщині збили з ракетного комплексу військово-транспортний літак "Іл-76". 40 десантників 25-ї бригади ЗСУ і дев'ять членів екіпажу загинули. У листопаді того ж року Назарову повідомили про підозру в службовій недбалості. Він на кілька тижнів опинився в лікарні. Потім вніс 365 тис. грн застави. Провини не визнав.

Моральну шкоду — по 500 тис. грн батькам і дружинам загиблих — компенсує Міністерство оборони. Назаров має відшкодувати вартість військової експертизи.

— Помилування не проситиму. Їду додому й готуюся до апеляції. Впевнений, що виграю її. Якби були погані генерали, ворог уже стояв би в районі Дніпра й Маріуполя. У гіршому разі — біля Херсона і Запоріжжя, — сказав після суду Назаров.

"Як верховний головнокомандувач, не можу мовчати після вироку цивільного суду, який засудив бойового генерала, — написав у соцмережі президент 51-річний Петро Порошенко. — За останні три роки ми виховали нове покоління сміливих командирів. Стриножити їх судовими рішеннями було б нерозумно з точки зору гарантування обороноздатності й безпеки. Планую запропонувати відновлення військових судів. Доки триває гібридна війна, оцінювати дії бойових командирів мають військові фахівці, експерти і судді, а не цивільні. Рішення військових судів не ставитимуться під сумнів воїнами".

На захист Віктора Назарова виступив міністр оборони 52-річний Степан Полторак.

— Це рішення не мотивує військових, не піднімає їхній бойовий дух.

— Полторак прекрасно розуміє, що після Назарова буде начальник Генштабу Віктор Муженко, а потім — він сам, — коментує Дмитро Снє­гирьов.

— Рішення у справі Назарова — приклад персональної відповідальності. Тепер військові — від солдата до генерала — знатимуть, що за загибель людей доведеться відповідати. Це дисциплінуватиме. А солдати будуть упевнені, що полковник-самодур сто разів подумає перед тим, як закрити тілами людей дірку у фронті.

13 червня 2014-го Назарову доповідали, що територія навколо летовища нашпигована бойовиками. Однак він відправив борт без прикриття. Генерали вою­ють, як їх навчали — за радянськими лекалами. Рішення приймають люди, в яких у кабінетах стоять бюсти маршала Жукова. Той казав: "Бабы еще нарожают". Чому генералами не стають патріоти, які пройшли окопи? Бо вони не задіяні в корупційних схемах. Із ними важко домовитися. Тому влада не просуває їх нагору.

Суспільству кинули кісточку: ось вам Назаров, заспокойтеся. Продовження не буде, ставте крапку. Бо наступною піде справа про Іловайський котел.

Результати апеляції залежать від настроїв суспільства. Саме народ домігся, щоб генерал поніс відповідальність за загибель 49 військових. Цивільний суд мав повне право виносити вирок. Справу слухали на підставі свідчень військових, співробітників Служби безпеки й розвідників. Технічну експертизу проводили професійні військові.

Якщо за три роки війни не створили військовий суд — це питання до президента.

Сестра загиблого десантника відмовилася від ордена брата

"Петре Олексійовичу, у відповідь на вашу підтримку генерала Назарова хочу повернути вам орден "За мужність" 3-го ступеня, даний вами моєму брату посмертно," — написала у соцмережі 28-річна Іляна Гайдук, сестра загиблого бійця Іллі Гайдука.

"Вину генерала довели суд і Генеральна прокуратура. Але ви даєте власну оцінку вироку, порушуючи Конституцію, — продовжує Іляна Гайдук. — Ви мовчали як головнокомандувач, коли судили і судять військових-патріотів. А коли взялися за генерала, то одразу заговорили. Назаров не є бойовим генералом. Він це визнав у суді.

Після катастрофи "Іл-76" ви нагороджуєте Назарова таким же орденом за мужність, як і наших хлопців посмертно. Ви ігноруєте звернення батьків щодо відсторонення генерала від служби на час розслідування і прохання родин загиблих зустрітися з вами. В річницю збитого "Іл-76" ви не висловили співчуття українцям, як потерпілим у катастрофі "МН-17". Українці для вас — люди нижчого ґатунку?"

Зараз ви читаєте новину «Генералу Назарову дали сім років тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути