пʼятниця, 01 грудня 2017 07:51

"Форму прала тричі. Повісила в шафу, а вона досі війною пахне"

— В армію мають прийти жінки. Аби чоловіки визнали за рівних, повинні бути уп'ятеро кращими за солдатів і в 50 разів розумнішими за генералів, — каже 46-річна Оксана Якубова, головний економіст-фінансист Міністерства фінансів.

Служила в АТО з березня 2014 року по липень 2017-го. Два роки виконувала обов'язки заступника командира батальйону по роботі з особовим складом у частині №2970.

Оксана Якубова два роки була заступником комбата

Є особливі вимоги до жінки на передовій?

— Усе — нарівні з чоловіками. Під обстрілом ти — офіцер, який має дати команду. "Увімкнеш дівчинку" — угробиш і себе, і хлопців. За кілька місяців на передовій технічні характеристики зброї знала краще за таблицю множення. Навчилася не плутати ліворуч і праворуч, орієнтуватися в ­картах.

В яких умовах служили?

— Із гігієнічних процедур на передовій — вологі серветки та вмивання водою. Піт в'їдається в одяг. Форму прала тричі. Повісила в шафу, а вона досі війною пахне. Туалет на полігоні — яма в землі. На морозі ходити неможливо. Була єдиною жінкою в батальйоні. Хлопці поставили окремий намет. Могла зайти сама і не боятися, що берці смердітимуть. Заносила залізне відро і використовувала як туалет. Але буржуйку там не топили — спала вдягнена.

Через жінок бувають сварки між бійцями?

— Навіть коли погано, чоловіки на фронті хочуть бути джентльменами. Після важкого бою мені сказали: "Якби не пішла першою, хрін би й ми пішли. А так соромно — ти ж баба, а ми — мужики".

Важливо, для чого дівчата їдуть на передову. Якщо заробити чи полювати на наречених — ставлення відповідне. Це не чоловіче товариство, а колектив. Найгірше, коли стравлюють хлопців, змушують ревнувати.

Але головна проблема — "аватари" (алкоголіки. — ГПУ) та ґвалтівники. Один боєць із мого підрозділу хотів зґвалтувати місцеву. Прийшов у хату й погрожував автоматом. Жінка наробила крику. Видно, злякався, бо справу до кінця не довів. А в тому регіоні стосунки з жителями й так напружені. Жінка обмовилася десь. Інший боєць почув і доповів командиру.

Коли ґвалтівника привезли, вигляд мав "не товарний" — хлопці морду набили. Але справи не порушили. Слідчий сказав, що злочин не завершений. Якби зняли відео, почали б провадження. Сама себе мала знімати? Чи сусідів покликати? Наступного дня в моєму підрозділі цього бійця не було. Характеристику дала найгіршу.

Скільки жінок служать в АТО?

— Точно не скажу. 2014–2015-го було мало. Масово прийшли 2016 року. Деяким уже нікуди повертатися — розпалася сім'я, не стало роботи. В армії жінок сприймають як діловодів. Можемо бути добрими снайперками, гранатометницями, займати керівні посади. Це показує досвід.

Після АТО жінки залишаться у війську?

— Так. Маємо переймати світовий досвід. Армія Ізраїлю — одна з найпрофесійніших у світі. Жінки служать нарівні з чоловіками. Мрію створити жіночий батальйон. Дівчата — не кухарки, швачки й парамедики, а штурмовики й снайпери. Відібрати фахівців і навчити. Чоловіки ще бояться жінок в армії. Жартома запропонувала командиру очолити жіночий батальйон. Сказав, що не погодиться навіть за генеральські погони.

"На роботу їжджу на сьому ранку"

— Жінкам важче звикнути до мирного життя, — каже Оксана Якубова. — Одразу вимагають бути гарними дружинами й матерями. На роботу їжджу на сьому ранку, бо у транспорті найменше людей. Відчуваю дурний страх. Боляче, коли хтось торкає. Дратує шум — їжджу в навушниках. Не можу дивитися, коли чоловіки сидять, а бабці й жінки стоять. До війни змовчала б. Після таких поїздок півгодини відходжу. Не слухаю естрадну музику. Російська по вухах ріже. Колеги не розуміють. Стосунки між Україною і Росією тут сприймають прагматично. Мовляв, не можна вводити візовий режим, бо у когось там родичі, а в когось — бізнес-партнери. Для мене Росія — агресор, із яким не може бути стосунків.

Днями подзвонила подруга. Каже:"Відмов сина йти в АТО. Уже був, збирається вдруге". Бригада місяцями не вилазила з передової. Відмовила їй. Сама рвуся на фронт.

Зараз ви читаєте новину «"Форму прала тричі. Повісила в шафу, а вона досі війною пахне"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути