Ексклюзиви
вівторок, 24 вересня 2019 05:40

Флот списав чотири кораблі

Зі складу Військово-морських сил України списали чотири судна. На брухт підуть два пожежні катери "Борщів" і "Євпаторія", малий морський танкер "Фастів" і рейдовий катер "РК-1942".

Пожежні катери мають вік 66 років, танкер — 40. "РК-1942" має 35 років. До 2014-го усі судна служили у Криму, доки їх не захопили російські військові під час анексії півострова. У травні 2014 року техніку повернули. Судна спробували відремонтувати.

— Списані плавзасоби через низький технічний стан були непридатні для експлуатації, — говорить військовий експерт Тарас Чмут, 27 років. — Ремонт не лише коштував би десятки мільйонів гривень, але й затягнувся на декілька років. Лише уявіть, скільки всього потрібно зробити на судні, якому 65 років, останні 20 з яких його не ремонтували та не обслуговували.

Також готують під продаж ракетний крейсер "Україна". Він із 1990-го стоїть пришвартований до стінки Миколаївського суднобудівного заводу. Готовий на 95%, але добудову в Мін­оборони визнали недоцільною — через застаріле озброєння.

— В України немає потреби у крейсері такого масштабу, тому ми розглядатимемо можливість продажу, — каже генеральний директор Укроборонпрому Айварас Абромавичус, 43 роки. — Ми будуватимемо нові кораблі: меншого масштабу та в більшій кількості, виходячи з потреб наших Збройних сил.

Цьогоріч у бюджет закладають гроші на корвет "Володимир Великий". Його корпус готовий на 80%, а корабель у цілому — на 32%. Здати його планують 2023-го.

Зараз ви читаєте новину «Флот списав чотири кораблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути