четвер, 08 липня 2021 00:41

Фермери викидають урожай черешні

Фермери Запорізької області викидають більшість урожаю мелітопольських черешень. Плодові дерева гарно вродили, але попиту на ягоди немає, пояснюють.

— Ринки перенасичені, а купівельна спроможність українців низька, — говорить голова Запорізької обласної організації "Аграрний союз України" Анатолій Тиховод, 50 років. — Дерева треба рятувати, звільняти від надмірного врожаю. Аби вродило наступного року.

Почали закидати, що краще би продавали черешні по 10–20 гривень і їх би розкупили. Але на ринках немає жодного фермера, лише комерсанти. Якби ми мали доступ до торгових мереж, то ціни для кінцевих споживачів були б менші.

Аграрії готові віддати надлишковий урожай на благодійність.

— Ми й раніше так робили. Але для передачі продуктів у державні заклади потрібно оформляти багато паперів, — каже Анатолій Миколайович. — Готовий безкоштовно доставити черешню в будь-який дитячий будинок України. Тільки проситиму небайдужих допомогти їх зібрати. Усе необхідне для роботи господарство підготувало.

У магазинах і на базарах за кілограм мелітопольської черешні просять по 50–90 грн.

— Продаю по 75 гривень за кіло, — каже 53-річна Оксана Павлівна. Торгує ягодами в Черкасах. — По кілограму й більше рідко беруть. Просять кілька жменьок. Бува жалілися, що в місті дешевше. Я ж підлаштовую ціну під конкурентів. Якщо понижу — не матиму прибутку.

Мелітопольська черешня є офіційним брендом України. Дерева ростуть у родючому чорноземі під шаром піску. Смакові властивості формуються без поливу й добрив.

Зараз ви читаєте новину «Фермери викидають урожай черешні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути