пʼятниця, 04 січня 2013 06:45

Європейськість асоціюється з українською мовою

 

Цьогоріч поменшало українців, які підтримують ідею надання російській мові статусу державної, каже співзасновник соціологічної групи "Рейтинг" Ігор Тищенко, 36 років.

— Традиційно тих, хто підтримує і ні — майже однакова кількість. Різниця між ними збільшувалася в період відзначення 9 Травня, перед виборами, коли підписують щось на зразок Харківських угод із бійками в парламенті тощо. У липні 2012-го після прийняття парламентом Закону про мови різниця між "підтримую" і "проти" зросла до 10 відсотків. Ці показники не змінюються п'ять місяців. Тема мови була штучно підігріта політиками під час виборчої кампанії. Таким чином, зросла кількість противників закону.

Останні п'ять-шість років зберігається тенденція непідтримки того, що активно нав'язують. Наприклад, коли "помаранчеві" наголошували на українізації, кількість прихильників проросійського вектора збільшилася. За Януковича зріс інтерес до всього українського. Змінює погляди переважно молодь. Якщо її до чогось змушувати, то вона робитиме навпаки.

У центрі України побільшало тих, хто не підтримує державний статус російської. Це й показали результати виборів — там голосували за опозицію. Також не підтримують підвищення статусу російської 66 відсотків киян, хоч вони переважно й російськомовні. Лише 11 відсотків висловлюються за державний статус російської. Це пояснюється тим, що жителі столиці заможніші, поінформованіші — орієнтуються на європейський вектор. А європейськість у них асоціюється з українською мовою та проукраїнськими політиками. Натомість проросійський вектор — із Партією регіонів.

Зараз ви читаєте новину «Європейськість асоціюється з українською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути