пʼятниця, 20 липня 2012 05:45

Є три варіанти реконструкції Поштової площі

Автор: фото: Оксана ХУДОЯР
  Проект реконструкції Поштової площі компанії ”Експреспроект”. Акцент зроблено не на розбудові площі, а на транспортній розв’язці
Проект реконструкції Поштової площі компанії ”Експреспроект”. Акцент зроблено не на розбудові площі, а на транспортній розв’язці

У понеділок у Києві почали реконструювати одну з найдавніших площ міста — Поштову. В цей день навпроти Річкового вокзалу з'явилась будівельна техніка та три десятки робочих.

У середу по обіді на площі навпроти будинку "Київпастрансу" працівники знімають асфальт і тротуарну плитку. Там прориті траншеї метр завглибшки. Далі екскаватор ковшем виламує з дороги трамвайну колію. Між стосами плит та купами асфальту — зупинка автобуса №51. Він іде на лівий берег столиці. Рух на прилеглих вулицях не припиняли. Кияни, аби потрапити в транспорт, перестрибують через траншеї.

— Зараз проводиться перекладання інженерних мереж. Як скоро почнуть будувати саму розв'язку — поки що не відомо. Запустити її маємо до Дня Києва, тобто до травня наступного року, — каже 54-річний Володимир Воробйов, директор інституту "Київдормістпроект".

Організація, яку очолює Воробйов, розробляла два проекти реконструкції Поштової площі. Їх та варіант від компанії "Експреспроект" розглядала в середу містобудівна рада.

У першому варіанті "Київдормістпроекту" пішохідна площа буде велика. З'їзди та заїзди заховають у тунель. Теперішній пішохідний міст знесуть. На самій площі зведуть торговельний і офісний центри з двома підземними паркінгами. Біля церкви Різдва Христова збудують пам'ятник із фонтаном. На набережній облаштують причал для яхт. Зроблять естакаду для виїзду з Володимирського узвозу на вул. Набережно-Хрещатицьку. У тунелі під площею будуть повороти: з Володимирського на Набережне шосе й звідти на Боричів узвіз. Такий проект обійдеться у 555 млн грн.

— Другий наш проект такий же, як і перший, але без лівого повороту з Набережного шосе на Боричів узвіз, — каже Володимир Воробйов. Такий коштує 320 млн грн. "Макдональдз" архітектори пропонують залишити. — За нашим проектом, до повного закриття площі для транспорту йтимуть поступово. Але "швидка", пожежники, міліція та громадський транспорт їздитимуть постійно.

Розробники другого проекту робили акцент не на розбудові площі, а на транспортній розв'язці. На площі біля церкви півколом зведуть торговельний центр. Проект передбачає будівництво естакад із Боричевого узвозу на вул. Набережно-Хрещатицьку, з вул. Набережно-Хрещатицької на Володимирський узвіз і в бік Гаванського моста. При цьому на Володимирському узвозі пропонують будівництво кільця для розвороту транспорту. Простір Поштової площі збільшиться до 1,44 га — зараз 0,81 га. Планується влаштувати єдину неподільну пішохідну зону: вул. Верхній вал — Контрактова площа — Поштова площа. Такий проект обійдеться у 135 млн грн. Він повністю виключає світлофори.

У всіх варіантах реконструкції вул. Сагайдачного залишиться проїзною. Містобудівна рада відхилила їх та відправила на доопрацювання. Виправлені проекти розглядатимуть найближчим часом.

Зараз ви читаєте новину «Є три варіанти реконструкції Поштової площі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути