середа, 03 березня 2010 08:03

Дзвони для кірхи відлили в Німеччині

Чотири нові дзвони кілька днів установлюють у відреставрованій лютеранській церкві в центрі Одеси.

Минулої суботи, 27 лютого, їх підняли краном на 30-метрову дзвіницю. Найбільший дзвін важить тонну, називається Христов, названий на честь Ісуса Христа. Дзвін святого апостола Павла важить 690 кг, а Петрів — 480. Найменшому, Маріїному дзвону, дали ім"я Діви Марії. Він 280 кг завважки.

— Усі відлиті з цинку й міді в Німеччині, в майстернях міста Пассау. В Україні лютеранських не виготовляють, лише православні. Вони формою відрізняються, — каже "ГПУ" пастор лютеранської церкви в Одесі Ігор Тараненко, 39 років.

Священик додає, що на території храму знімали телесеріал Сергія Урсуляка "Ліквідація".

Цю кірху в Одесі збудували 1893 року. 1932-го більшовики зняли з неї три дзвони. Куди поділи — невідомо. Відтоді дзвіниця не діяла, у приміщенні облаштували склади.

— Кірха — символ Одеси. 1976-го в церкві хотіли організувати зал органної музики. Виділили навіть гроші, але міські чиновники швидко їх розікрали. Аби ніхто не притяг їх до відповідальності, 9 травня того ж року кірху підпалили. Згоріла вщент. 2005-го почали відбудовувати на пожертви лютеран усього світу. Відновлювали по фундаменту, який залишився. Із каменів старої будівлі звели вівтар, місце для купелі та проповідей, — розповідає Ігор Тараненко.

Літургія освячення й відкриття кірхи відбудеться 17 квітня 2010-го, після Великодня. Храм розташований на вул. Новосельського, неподалік Дерибасівської. Одесити кажуть, це найвища точка їхнього міста.

Зараз ви читаєте новину «Дзвони для кірхи відлили в Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути