пʼятниця, 21 серпня 2009 07:48

Двоє немовлят померли після щеплення

Автор: фото з архіву сім’ї Бутко
  27-річна Тетяна Бутко із села Бахмутське Артемівського району Донеччини зі своїм сином Олександром
27-річна Тетяна Бутко із села Бахмутське Артемівського району Донеччини зі своїм сином Олександром

4-місячний Олександр Бутко помер 17 серпня в донецькій дитячій лікарні. За три дні до того в кабінеті фельдшера села Бахмутське Артемівського району Донеччини йому зробили друге планове щеплення від кашлюку, дифтерії та правця — КДП. Перше, 10 червня, пройшло без ускладнень. А 14 серпня в хлопчика піднялася температура. Фельдшер наказала давати жарознижувальне.

15 серпня Олександр упав у кому.

— Він із татом був, витягнувся солдатиком, голівку набік і перестав дихати, — розповідає бабуся загиблого Надія Гордієнко, 57 рокiв. — Зять поклав Сашу на стіл, почав робити штучне дихання. Приїхала "швидка". Дитя забрали до Артемiвська, а звідти санавіацією до Донецька. 16 серпня нам сказали: треба знайти вісім донорів. Ми знайшли, а наступного ранку, коли вже в"їжджали в Донецьк, подзвонили і сказали — Сашеньки більше немає. У вівторок ми його поховали. Навіть не встигли похрестити...

Хлопчик був первістком 27-рiчних Тетяни та Дениса Бутків, вони нещодавно одружилися.

Біля моргу Денис Бутко познайомився з Миколою Солодом із міста Красноармійськ. Його син Данило, якому було 3,5 місяця, помер того ж дня, 17 серпня в тій же лікарні.

Данило народився 29 квітня. Йому зробили перше щеплення КДП. Дитині стало зле, за словами батька, через 12 днів. Хлопчика доправили спочатку до лікарні в місто Димитров, а потім до Донецька. Він теж був у комі.

Не встигли його навіть похрестити

Причина смерті в обох випадках: двобічна пневмонія нез"ясованого походження. Родини Бутків і Солодів запевняють, що їхні діти до щеплення були абсолютно здоровими.

Прокуратура Донецької області порушила кримінальну справу за неналежне виконання посадових обов"язків, яке спричинило смерть. І тимчасово заборонила французьку вакцину "Пентаксим", якою були щеплені діти.

Донецькі медики кажуть, що цією вакциною в області щеплено майже 13 тис. дітей і не було жодних ускладнень. Керівник управління охорони здоров"я облдержадміністрації Олександр Аніщенко заявив:

— Причинно-наслідкового зв"язку між смертю та щепленням робоча комісія не вбачає.

На Донеччині батьки почали відмовлятися від щеплень своїм немовлятам.

Зараз ви читаєте новину «Двоє немовлят померли після щеплення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути