вівторок, 19 жовтня 2010 04:00

"Дві державні мови приведуть до війни всередині України"

"Смотри, концерт какой-то намечается. Возле Софии сцену поставили", — каже подрузі молода жінка в хутряній шубі, яка виходить з ювелірного салону "Софійська брама" в столиці.

— Это не концерт. Видишь, флаги какие-то на палочках. Похоже, митинг, — відповідає інша, сідаючи в новий чорний БМВ.

У четвер надвечір на майдані біля Софійського собору проходить мітинг на захист української мови. Учасники вимагають зняти з реєстрації проект закону "Про мови", поданий для розгляду Верховною Радою. Документ передбачає запровадження діловодства російською мовою в органах державної влади й розширення її використання у навчанні.

Сцену для виступів поставили за 10 м від могили патріарха Володимира. О 18.30 біля неї понад 2 тис. людей. Прийшли прихильники партій "Батьківщина", "Свобода", "Наша Україна", "Народний рух України". Навколо — кілька сотень міліціонерів.

— П'ятій колоні потрібен юридичний статус російської. І не другої, а, фактично, єдиної державної мови. Закликаємо стати на захист української мови, — виголошує з трибуни голова Народного комітету захисту України, поет Дмитро Павличко.

Кияни, що проходять Софійською площею, стають послухати оратора.

— Ледь встигла приїхати. Втекла з пар в інституті. Тягнибок вже виступав? — запитує в приятелів студентка 20-річна Ганна.

Замість голови "свободівців" Олега Тягнибока на сцену виходить Ірина Фаріон. Натовп вітає її оплесками.

— Те, що відбувається зараз, це мовна війна. Ми кидаємо виклик цій колоніальній адміністрації в особі янучарів, германів, симоненків. Цю владу 31 жовтня треба розстріляти бюлетенем. Дві державні мови приведуть до війни всередині України, — виголошує Ірина Фаріон зі "Свободи".

— Ірину навіть Тимошенко боїться. Це така жінка, що краще обходь, — говорить літній чоловік, пригощаючи іншого пенсіонера шоколадною цукеркою.

На сцені з'явився письменник Володимир Яворівський. Ліве крило мітингувальників вибухнуло гнівом.

— Геть Яворівського. Ганьба. Запроданець, — вигукують люди, що стоять під прапорами "Народного руху України" та "Свободи".

— Не кричіть, будь ласка, союзники. Совість у вас є? На Банкову кричіть, а не Яворівському, — намагається заспокоїти юрбу Володимир Яворівський.

Але крики "Ганьба" чути до закінчення його виступу.

О 20.00 перед сценою лишається третина мітингувальників.

— Акція насправді не закінчилася. Це тільки початок. При потребі будьте готові збиратися на цьому місці щотижня. Відміни законопроекту будемо добиватися до кінця, — каже наприкінці прихильникам "Свободи" високий 35-річний чоловік.

Акції на захист української мови пройшли і в понеділок у багатьох містах.

Зараз ви читаєте новину «"Дві державні мови приведуть до війни всередині України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути