пʼятниця, 11 серпня 2017 06:35

Донбасу загрожує радіаційна катастрофа

Автор: www.deniskazansky.com
  Шахту ”Юний комунар” бойовики хочуть затопити, щоб не платити за відкачування води
Шахту ”Юний комунар” бойовики хочуть затопити, щоб не платити за відкачування води

— Із Донбасу треба поступово переселяти людей. Через затоплення шахт і підвищення рівня води там зросте рівень радіації. Про це йдеться у звіті Академії наук України. За 10 років люди там існувати не зможуть, — каже заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і переміщених осіб 53-річний Георгій Тука.

– 1979-го в шахті "Юнком" ("Юний комунар". — ГПУ) провели підземний ядерний вибух, — продовжує. — Залишки радіації зберігають у капсулі під землею діаметром 28–30 метрів. Її може заповнити вода. Рознесе радіацію далі в підземні води — щонайменше в Сіверський Донець.

Наприкінці червня майже сотня жителів окупованого міста Бунге (до 2016-го — Юнокомунарськ — ГПУ) під Єнакієвим на Донеччині вийшли на "народний сход". Протестували проти рішення бойовиків ДНР затопити шахти "Полтавська" і "Єнакіївська". Після них воду планують пустити в шахту "Юний комунар".

— Отравленная вода попадет в местные водоемы и в наши дома. Те военные элементы не разлагаются. Нужно провести экспертизы, анализы, чтобы оценить опасность, — говорили мітингувальники. — Вимагаємо зупинити затоплення.

Люди підписали звернення до окупаційної російської влади. Добиваються зустрічі з керівником ДНР 41-річним Олександром Захарченком і так званими народними депутатами. Той у виступі на місцевому телеканалі звинуватив українську владу в нагнітанні страхів. Мовляв, затоплення шахт не за­грожує місту. Кореспондента газети "Харцызские вести", який писав про протести, звільнили з роботи за наказом із Донецька.

— Проект Кліваж — так називався в секретних документах цей експеримент. Підірвали атомний заряд 16 вересня 1979 року на глибині 903 метри. Потужність — 300 тонн тротилу, — каже доктор геологічних наук Євген Руднєв.

Він — автор робіт із гідрогеології, геофізики, гео­екології. Досліджував ситуацію на шахті "Юнком" і довкола після вибуху.

— Це — дітище вчених Інституту гірничої справи імені Олександра Скочинського в підмосковних Люберцях. За офіційною версією — так боролися з викидами метану й вугільного пилу. Але ініціаторами були військові. Нібито хотіли оцінити загрозу підземним бункерам від дії таких боєприпасів.

Вибух був під містом. Жителів евакуювали нібито на навчання з цивільної оборони. Відвезли за 10 кілометрів у піонертабори. Поїли, годували, музика. Про атомний вибух — ані слова. Але чутки поповзли одразу. Інформації довго на давали навіть ученим.

У шахті біля епіцентру вибуху наступного дня вже добували вугілля. Викиди метану нікуди не поділися. За рік у березні 1980-го на "Юнкомі" стався викид рудникового газу з людськими жертвами. Зате в кількох кілометрах від шахти — в селищі Ольховатка зафіксували аномальну радіацію — до 50–57 мікрорентген на годину. Пізніше таку саму — у віддаленіших Харцизьку і Зуївці. З 1989 року люди стали частіше хворіти на рак, мали збої щитовидки. Тиснули на місцеву владу, щоб розповіла правду.

1990-го матеріали експерименту розсекретили. Фахівці заміряли радіацію на місці вибуху — 60 кюрі. Це жахлива ­цифра — за рахунок плутонію-239 і америцію-241. Це — живучі радіо­нукліди. Законсервовані в невеликій камері під землею. Але потроху просочувалися.

2001 року шахту закрили як нерентабельну. Хотіли затопити. Але перед тим на шахті імені Тюленіна в Краснодоні на Луганщині вода прорвалася в місто й підтопила будинки. Тому вирішили "Юнком" не чіпати, а відкачувати воду — 500 кубів на годину. Це 4 мільйони 400 тисяч на рік. Витрати — мінімум 20 мільйонів гривень на рік. За іншими оцінками — вдвічі більше.

Рішення про вічне відкачування води прийняли без консультації з фахівцями, — каже Євген Руднєв. — Було не оптимальне. Якщо шахту надовго відключити від електрики — запечатана капсула розламається. Заражена гидота попрямує з водою на поверхню. Радіація буде на рівні 1000 мікрорентген на годину. Норма — не більш як 30. Саме це може статися зараз, якщо шахту затоплять.

Цілі вулиці провалюватимуться під землю

— Щодо екологічної катастрофи на Донбасі необхідно починати міжнародні дискусії, — говорить Георгій Тука. — 88 відсотків резервних джерел питної води підконтрольної Україні частини Луганщини вже визнали непридатними для використання. Я лише зрозумів, проблему слід порушувати на високому рівні. Потрібно волати на всю Європу про можливі наслідки.

— Затоплення шахт на окупованому Донбасі може привести до того, що в ряді населених пунктів цілі вулиці провалюватимуться під землю, — каже еколог Олександр Соколенко. — Регіон почав перетворюватися на другу Чорнобильську зону. Ця загроза існуватиме, доки триватимуть бойові дії.

Зараз ви читаєте новину «Донбасу загрожує радіаційна катастрофа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути