пʼятниця, 27 вересня 2019 07:20

"Документація ведеться російською"

— Чтобы оформить документы на квартиру, занимаем очередь с утра. В нашем городе всего несколько нотариусов, которые занимаются такими вопросами. Принимают в порядке живой очереди, без записи, — розповідає 45-річна Інна Василенко з окупованого Чистякового (до 2016 року Торез. — ГПУ). Зараз живе в Маріуполі. Приїхала оформлювати документи на квартиру за місцевими законами.

З 2017 року окупанти з адміністрації ДНР заборонили оформлення договорів купівлі-продажу нерухомості українськими нотаріусами. Вони вважаються нібито шахрайськими.

— Чотири місяці тому померла мати. Трикімнатна квартира в центрі Тореза була записана на мене й на неї, — говорить Василенко. — Тепер треба її частину переписати на мене. Подати документи і щоб нотаріус усе завірив коштує 2660 гривень. Потрібно це зробити до півроку. Інакше в суді треба просити дозволу на продовження терміну подачі документів на спадок.

До 2014 року в кожному місті Донецької області працювали державні нотаріуси. Після окупації залишилися тільки сім. Решта — приватні.

— Ті, хто з нотаріусів ви­їхав на територію України, — зараз нев'їзні в ДНР. Вони є у базах бойовиків. Якщо приїдуть, їх закинуть на підвал. Був один випадок, коли місцевий нотаріус вирішив приїхати додому. Його одразу посадили. Сім'ї довелося платити викуп.

Нотаріусів із ДНР не пускають в Україну, бо порушують закон.

— Уся документація ведеться російською, й ці бумажки, окрім як на окупованій Донеччині, ніде не мають правової сили, — говорить Інна Василенко.

Аби отримати спадок на окупованій частині Донбасу, місцеві нотаріуси повинні відкрити спеціальну спадкову справу. Якщо за півроку претендентів більше немає, спадкоємцю дають запит у БТІ. Там роблять новий технічний паспорт майна за законами так званої ДНР.

Другий запит направляють у реєстраційну палату, аби виготовити інформаційну довідку.

— Інформаційна довідка при вступі в спадок безстрокова, — каже Інна Василенко. — Але, крім цього, потрібно замовити оцінку нерухомого майна. Всі документи оформлюються мінімум півтора місяця. Іноді — до трьох. Мені вже повідомили, що я маю за все віддати до 6 тисяч гривень. Без документів, виданих бойовиками, ніхто не зможе продати квартиру. Українські документи на житло там не дійсні.

Якщо квартиру переписує стороння людина, доведеться заплатити більше за оформлення документів.

— У нас по соседству жил одинокий мужчина. Последние несколько лет я ухаживала за ним. Из-за этого он сказал, что на меня оформит квартиру, — говорить 49-річна Анна Лащук з окупованого Зугреса на Донеччині. — Я відношуся до п'ятої черги спадщини. Тобто та, яка не є його родичем. За оформлення такої угоди віддала нотаріусу 11 тисяч гривень. Це дорого. Планую продати цю квартиру, бо вона коштує зараз не більше 90 тисяч гривень.

На сайті безкоштовних оголошень OLX розміщують об'яви про послуги українських нотаріусів на окупованій території. Пропонують за українським законодавством без виїзду оформити спадок, документи на квартиру, оформлення недоотриманої пенсії.

— Их главный офис находится в Мариуполе. Есть посредники в Харцызске, Макеевке и Донецке, — каже Михайло Олексеєнко, 56 років, з окупованого Харцизька. — Як таких офісів у них немає на окупованій території. Все спілкування через "Вайбер" та за номером оператора "Фенікс", що працює тільки на території ДНР.

Лише за оформлення квартири за українськими законами треба заплатити 6 тисяч гривень. Ще 2800 — за довіреність та оцінку майна. Рахують 4 тисячі гривень за один квадратний метр. Один відсоток цієї суми віддають оцінщику. Обіцяють зробити все за тиждень.

Угоди, укладені на території України з 11 травня 2014 року по 31 грудня 2016 року, ватажки ДНР легалізували. Договори купівлі-продажу, свідоцтва про право на спадщину та інші документи, оформлені українськими нотаріусами з 1 січня 2017 року, вважають недійсними.

— Когда мы оформляли наследство по местным законам, нотариус предупредил, чтобы в Украине этих документов не делали. Мол, когда придет Украина, она и так признает эти документы, — каже 37-річна Анастасія Мухіна з Донецька. — Нотаріуси убезпечують себе псевдодокументами й заявами від клієнтів на випадок повернення цих територій до складу України. За це додатково платимо майже 300 гривень. Повністю за оформлення квартири заплатили 6500 гривень. Пишемо заяви, що нотаріус діяв у рамках українських законів. Тоді його не ув'язнять.

Якщо людини немає на території ДНР, нотаріус за додаткову плату може оформити документи без особистої присутності. За це просять майже 10 тис. грн.

135 приватних і державних нотаріусів працюють на території окупованого Донбасу. За консультацію беруть від 75 гривень за людину. Такі дані наводить окупаційне міністерство юстиції ДНР.

Зараз ви читаєте новину «"Документація ведеться російською"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути