вівторок, 21 червня 2011 07:00

Дохлу рибу продавали на ринку

Автор: фото: Віктор ГОМОЛЬ
  Мертву рибу в річці Устя, яка тече через Рівне, комунальники не прибирали тиждень. Її там було близько трьох тонн
Мертву рибу в річці Устя, яка тече через Рівне, комунальники не прибирали тиждень. Її там було близько трьох тонн

Тиждень гнила риба в річці Устя, що протікає через центр Рівного. Її прибрали 17 червня. Загинуло близько 3 т.

— Сім днів риба гнила, а міська влада й пальцем не поворухнула.  Не організувала збір і знешкодження мертвої риби, недопущення людей на прибережну територію. Через дохлятину в Рівному нестерпно смерділо. Думаю, збитки становлять щонайменше 300 тисяч гривень, — говорить Олександр Лащук, 33 роки, голова фракції "Свобода" в міськраді. Він звернувся до природоохоронної прокуратури та екологів. Вимагає з'ясувати справжні причини випадку та покарати за бездіяльність міських чиновників.

Рибалки розповідають, що в день масової загибелі риби біля берега лежали 5–6-кілограмові щуки та соми. Здохли також карасі, окуні й лящі. Люди збирали їх собі на їжу та продавали на міському ринку. Мертва риба була у воді вздовж майже кілометра річки в районі вул. Набережної біля стадіону "Олімп". В обласному управлінні Держрибоохорони припускають, що вона загинула через кисневе голодування.

— У ці дні була спека й активно розвивався фітопланктон, який уночі забирає з води кисень. З'ясовуємо також, чи це могло статися через забруднення, — пояснює Валентин Мосніцький, іхтіолог із Держрибоохорони.

Місцеві пригадують, що років 20 тому був подібний випадок. Рибу тоді рятували від кисневого голодування поливальними машинами. Під високим тиском закачували повітря у воду. Однак жителі найбільше нарікають на каналізаційно-насосну станцію, що на Набережній. Поряд також працюють хімчистка та котельна.

— Байки то все, що в річці кисню немає. Посудіть самі, в Усті вода проточна. А в озерцях і ставках стояча, але там риба жива. Виходить, траванули чимось Устю. Риба загинула раптово, — розмірковує рівнянин Микола Демчук, 48 років.

Дохлятину вивезли для переробки на м'ясо-кісткове борошно на Костопільський ветеринарно-санітарний завод. Обласна прокуратура порушила щодо посадовців комунального підприємства "Рівненський міський трест зеленого господарства" кримінальну справу. Їх звинувачують у службовому недбальстві.

Зараз ви читаєте новину «Дохлу рибу продавали на ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути