Найпопулярніші рецепти консервації з капустою. Опитували господинь і кухарів.
Салат із капусти і помідорів
За смаком нагадує тушковану капусту. Можна просто їсти з хлібом або подавати на гарнір. На 5 кг капусти беруть 3-4 кг помідорів. Капусту дрібно січуть, дають пустити сік. Помідори пропускають через м'ясорубку. Усе треба скласти у велику каструлю, кип'ятити 15 хв. Потім додають 100 г оцту, трохи потертої моркви, лавровий лист, сіль і перець за смаком. Салат гарячим розкладають у банки.
Капуста з перцем
Виходить, як свіжий салат. На 5 кг капусти беруть по кілограму перцю, цибулі, моркви. Покришений перець треба трохи проварити в підсоленій воді. Подрібнені овочі змішати у великій каструлі. Додати по склянці цукру та оцту, 700 г олії, сіль за смаком. Скласти в літрові банки та стерилізувати 20 хв. Найкраще смакує зі смаженою картоплею.
Пелюстки
Дві капустини розрізають на невеликі шматки. Складають у глибоку каструлю. Додають по два буряки, порізані кружальцями, два корні хрону, два гіркі перці. Готують маринад: 1 л води, одна склянка цукру, три столові ложки солі, півсклянки олії. Довести до кипіння. Залити овочі, додати півсклянки оцту. Дати охолонути. Поставити в холодильник. Їсти можна через тиждень.
Овочева мозаїка
Готують як заправку до борщу, але можна їсти з кашею чи макаронами. Найкраще закривати в 3-літрові банки. На кожну банку потрібно взяти 1 кг капусти, 0,5 кг буряку, по 300 г моркви, цибулі, солодкого перцю. Усе покришити, скласти в емальовану каструлю. Долити склянку томатного соку. Приготувати маринад: на літр води додати столову ложку цукру, дві — солі. Довести до кипіння, залити овочі. Поставити каструлю на великий вогонь, коли закипить, зменшити і варити півгодини. Розкласти у стерилізовані банки. Наприкінці додати по столовій ложці оцту.
Капуста з яблуками
Потрібна одна невелика капустина, одне яблуко сорту Антонівка, кілька насінин кмину чи кропу, 100 г цукру, столова ложка солі, 1 л води, 300 г оцту, п'ять-вісім горошин чорного та духмяного перцю. Капусту посікти, яблука почистити, нарізати кубиками. Додати сіль, перець, цукор. Залишити на 2-3 год., щоб з'явився сік. Потім залити воду з оцтом на чверть банки, покласти капусту з яблуками. Банки стерилізувати протягом 20-25 хв.
Коментарі