вівторок, 04 жовтня 2016 06:55

"Додатково дадуть два долари, якщо речі занесу у квартиру"

Автор: Андрій Чернега
  Хасиди читають традиційні молитви в центрі міста Умань на Черкащині. Щороку приїжджають відзначити юдейський Новий рік. Тут похований їхній духовний лідер рабі Нахман
Хасиди читають традиційні молитви в центрі міста Умань на Черкащині. Щороку приїжджають відзначити юдейський Новий рік. Тут похований їхній духовний лідер рабі Нахман

— За 10 днів проживання взяла 450 доларів. Собі трохи лишу, а решта на ремонт підуть. Бо ці туристи на двоярусних ліжках сплять взуті й оставляють сліди на стелі. Газову плиту можуть поламати, — каже 42-річна Світлана ШЕВЧУК з міста Умань на Черкащині.

Хасиди з'їжджаються сюди на юдейський 5777-й ­Новий рік. У місті похований їхній духовний ­лідер рабі Нахман. Вважають, якщо відзначать свято біля його могили — наступний рік буде щасливий. 2016-го воно припало на 2 та 3 жовтня. В Україну приїхали понад 30 тис. паломників. Найбільше — з Ізраїлю та США. Святкуватимуть близько двох тижнів. На цей час розкупили всі готельні номери й орендували квартири.

— Торік на балконі шашлик жарили. За меблі сміття накидали, — продовжує Світлана Шевчук. — Не здати їм житло не можу. Живемо поряд із могилою їхнього пророка, то п'ятеро моїх дітей боялися б на вулицю вийти. Ми переїхали на зйомну квартиру в інший район. Багато хасидів у місті житло купили.

3 жовтня зранку на вулиці Пушкіна валяються пляшки з-під алкоголю, туалетний папір і ­порвані труси. Стіни будинків обвішані рекламними плакатами на івриті. Вздовж тротуарів стоять чоловіки, які тачками возять багаж. За сумку беруть $1.

— Я на перевезенні працюю 17 років. Найстарший у цьому бізнесі, — каже 59-річний Олександр. Тягне тачку з п'ятьма валізами. Поруч іде хасид. — Як втомлюся — падаю і сплю. Прокинуся — знову за тачки. Заробляю до 500 доларів. Із хасидами проблем ніколи не мав. Вони платять чесно, як обіцяли. Додатково можуть 2 долари дати, якщо речі занесу у квартиру.

45-річний Василь Небоженко працює охоронцем у охоронній фірмі. Патрулює вулиці.

— Працюю в Польщі кухарем. Але на час паломництва вирішив заробити в Україні. За 10 днів матиму близько 400 доларів, — говорить. — Проблем найбільше з молодими хасидами. Б'ються і носять ножі.

О 12.00 паломники починають читати обідню молитву. У руках тримають молитовники і пляшки з пивом. Найбільше моляться біля могили Нахмана. Інші — стоять на балконах. Після молитви — фотографуються.

446 поліцейських охоронятимуть хасидів в Умані на Черкащині під час двотижневого святкування юдейського Нового року. По місту облаштували блокпости. Також приїхали 15 ізраїльських правоохоронців.

Зараз ви читаєте новину «"Додатково дадуть два долари, якщо речі занесу у квартиру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути