вівторок, 31 липня 2018 00:05

Добровольців можуть перевести на контрактну службу

Командувач Об'єднаних сил 48-річний Сергій Наєв запропонував добровольцям служити у Збройних силах України за контрактом. Обговорив це питання з головним командувачем Української добровольчої армії 46-річним Дмитром Ярошем під час зустрічі в Краматорську Донецької області 24 липня.

Наєв запропонував бійцям УДА проходити військову службу в резерві, у складі бойових військових частин спеціального призначення, розвідки та в підрозділах територіальної оборони. Обговорили можливу участь добровольців у підготовці сил для охорони державного кордону, підрозділів територіальної оборони.

З початку АТО в Україні сформувалися 37 добробатів. Найвідоміші — "Правий сектор", "Азов", "Донбас", "Айдар", "Січ", "Київ-2". За чотири роки війни на Донбасі більшість добровольчих батальйонів перейшли у підпорядкування Національної гвардії, Нацполіції, Збройних сил. Непідконтрольними лишаються — добровольчий корпус "Правий сектор", ОУН, Українська добровольча армія.

— Перехід добровольців на службу за контрактом знищить їх рух остаточно, — каже військовий експерт Юрій Касьянов, 50 років.

— Суть добробатів — у добровільності, а не примусі. Люди стали на захист країни, коли відчули потребу в цьому. Їм не варто йти на контракт, служити по кілька років у армії. Ті, хто раніше перейшов до лав ЗСУ або МВС — звільнилися.

Контрактна служба приведе до того, що добровольців суттєво поменшає на фронті.

Переслідування і ліквідація добробатів почалися влітку 2015 року. Тоді бійці таких формувань узгоджували розвіддані, уточнювали завдання і координували сумісне ведення бойових дій із ЗСУ. Решта — самостійні рішення, що не влаштовувало начальника Генштабу.

Перший інцидент був із добровольцями з "Айдару". Їх поставили перед фактом: або ви вступаєте в ряди ЗСУ, або Нацгвардії. Основна кількість пішла у Збройні сили. Після переходу і присвоєння номера частини і печатки, відбувається переатестація солдатів. Усі неугодні та вільнодумні її не пройшли. На їхнє місце, вже як на штатний підрозділ ЗСУ, ставили тих, кого вважали за потрібне.

Зараз ви читаєте новину «Добровольців можуть перевести на контрактну службу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути