четвер, 10 червня 2010 04:45

До мощів Терези прикладалися цілу ніч

Автор: фото: УНІАН
  Жителька Ужгорода на Закарпатті молиться біля мощей святої Терези у римо-католицькій церкві святого Георгія у понеділок. За три дні до мощів приклалися чотири тисячі людей
Жителька Ужгорода на Закарпатті молиться біля мощей святої Терези у римо-католицькій церкві святого Георгія у понеділок. За три дні до мощів приклалися чотири тисячі людей

Більш як два місяці в Україні перебували мощі святої Терези з Лізьє. На початку червня їх привезли на Закарпаття. Звідти частини тіла святої повернуть до Франції.

В Ужгород мощі Терези доставили минулої неділі. Золотаво-коричневий саркофаг розмістили в римо-католицькій церкві святого Георгія на вул. Августина Волошина.

У середу зранку до храму заходять двоє літніх жінок. Позаду стоїть молода пара.

— У чоловіка рак кісток, — витирає хусткою очі 68-річна Ангеліна. — Прийшла помолитися, щоб хвороба відступила. Лікарі сказали так: надійтеся лише на Бога і на святих. Я вірю, що свята Тереза вислухає мої молитви.

Жінка стає навколішки, плаче в молитві.

— У нас із Костею три роки немає дітей, — говорить 27-річна Олена.Мама вчора почула в місті про мощі святої. Хочемо попросити Терезу про ласку материнства.

В обід скриню з мощами кладуть у мікроавтобус, везуть у римо-католицьку церкву селища Середнє Ужгородського району. Супроводжують мощі четверо монахів-кармелітів.

— Україна — 46-та країна, де побували мощі святої Терези, — розповідає парох римо-католицької церкви святого Георгія Янош Молнар, 31 рік. — Сюди вони можуть потрапити вдруге років за 10–20.

За три дні до мощей приклалися 4 тис. ужгородців, додає парох.

— У ніч на понеділок церкву взагалі не закривали, — продовжує Янош Молнар. — Спочатку хотіли зачиняти опівночі. Але люди йшли і йшли. У наступні дні прикладалися з сьомої ранку до одинадцятої вечора. Ми молилися, читали проповіді.

Менша частина мощей Терези лежить у монастирі босих кармеліток у французькому місті Лізьє. Більшу частину возять світом.

Тереза з Лізьє прожила 24 роки — із 1873-го по 1897-й. До Кармелю, де жили її старші сестри, прийшла у 15. Про дозвіл на вступ до монастиря з суворим статутом у такому ранньому віці Тереза особисто просила під час аудієнції в Папи Римського. Померла від туберкульозу.

Зараз ви читаєте новину «До мощів Терези прикладалися цілу ніч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути