вівторок, 03 липня 2012 05:00

Для в'язнів провели тюремне "Євро"

Автор: Фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  У виправній колонії в райцентрі Могилів-Подільський на Вінниччині в’язні зіграли унічию із міською командою ”Люкс”
У виправній колонії в райцентрі Могилів-Подільський на Вінниччині в’язні зіграли унічию із міською командою ”Люкс”

Своє Євро-2012 організували 21 червня у виправній колонії №114 райцентру Могилів-Подільський на Вінниччині. Там провели товариський футбольний матч між ув'язненими та місцевою командою "Люкс".

— Хотіли гру провести в день, коли наші з англійцями боролися. Але перенесли, щоб ув'язнені спокійно подивилися матч по телевізору, — зустрічає психолог установи 38-річний Вадим Ковбасюк. — П'ятеро наступного дня приходили по психологічну допомогу. Так розстроїлися, що наші програли.

Обабіч стадіону кілька соток городу, з помідорами та огірками.

— На цьому місці був пустир. Усі добровольці ввечері приходили, місце розчищали. Потім щебенем засипали, зо 100 тонн пішло, — продовжує Вадим  Ковбасюк. — У колонії до сотні людей грають у футбол, хоч на волі більшість не грали. Зібралося шість команд. Між собою матчі проводили, а сьогодні грає збірна.

Матч починається о 10.30. Температура повітря понад +30°С.

— Мені сьогодні не до гри. Я завтра женюся. Моя Людочка приїде, тут і розпишемося. Але буду старатися забити парочку голів на її честь, — розповідає капітан збірної колонії Вадим Добровольський. Рік тому його ув'язнили, бо відібрав на вулиці мобільний та побив людину. Відбуватиме строк ще три роки.

Навпроти майданчика на дерев'яних лавках дозволили сидіти в'язням, які добре поводилися. Решта спостерігають за грою крізь високий металевий паркан.

На перших хвилинах матчу забиває "Люкс".

— Пацани, грайте точніше! — кричать із лавки.

За кілька хвилин ув'язнені відігруються. Фанати реагують мляво, злегка плескають у долоні.

— Жара! Тому ми як мухи сонні, — обтирає обличчя футболкою 23-річний Артур Легкий. — Бідні хлопці, їм там ще треба бігати. Я також мав бути з ними, та вранці ногу підвернув.

Психолог пояснює, що занадто емоційну реакцію тут не вітають. Якщо в'язні збунтуються, може трапитися лихо. В закладі відбувають покарання 600 осіб, їхній середній вік 23-30 років. Усі засуджені вперше, половина — вбивці.

— От усі вчепилися за історію з Оксаною Макар. Для нас то не була аж така дивина, — каже один із працівників тюрми після матчу. — Є в нас кияни. Четверо дівчинку в під'їзді зґвалтували, потім задушили і викинули в смітник. Або є дідуля — сусід його собаку вбив, потім провіз по сьому селі на тачці. Дід порізав сусіда на кусочки, потім їх по одному кидав у вогонь.

Зустріч завершується рахунком 5:5. Футболісти "Люкса", щойно виходять із зони, купують пиво. Випивають його залпом біля магазину.

Англійці вивчили  десять слів

Британці Даглас, 31 рік, і 42-річний Джеймс за два тижні перебування в Києві вивчили 10 слів і фраз: будьмо, водка, сколько стоит, пиво, два, вибачте, люблю, борщ, полуніца. Знають слова "спасибо" і "добраноц". Пояснюють, що перше слово — російське, походження іншого не розуміють.

Світлана Грезда

 

Зараз ви читаєте новину «Для в'язнів провели тюремне "Євро"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути