четвер, 18 вересня 2008 07:00

Для короля Швеції збудували дорогу

На Херсонщині відкрили сучасну автомобільну дорогу. Вона з"єднала село Зміївку Бериславського району з трасою обласного значення. Її збудували до візиту в Україну в жовтні короля Швеції Карла ХVІ Густава з дружиною Сільвією.

— Зміївка заснована шведами, — розповідають в Управлінні у справах преси й інформації облдержадміністрації. — Її стара назва Старошведське. Селу 226 років і тут живуть люди 12 національностей. Король планує відвідати історичне поселення етнічних шведів.

Нова дорога має статус місцевої. Її довжина 4 км. Раніше тут була ґрунтова, в ямах, кажуть жителі. Трасу відкривали губернатор Херсонщини Борис Сіленков і голова Державної служби автомобільних доріг України Вадим Гуржос.

— Тепер Зміївка не буде відірвана від області, — говорить губернатор. — Така сучасна дорога дасть змогу підняти економіку села.

Нещодавно Зміївку відвідала шведська делегація, яка готує візит короля. Її учасники ознайомилися з умовами життя етнічних шведів, розповідають у прес-службі облдержадміністрації. Усіх вразили старошведські молитви та пісні. Такої мови, якою говорили у XVIII ст., у Швеції вже не почуєш.

Зміївці багато років допомагає українська агрофірма "Чумак", центральний офіс якої знаходиться в Каховці, Херсонська область. Її заснували 1993 року два громадяни Швеції — Йохан Боден і Карл Стурен.

Зараз ви читаєте новину «Для короля Швеції збудували дорогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути