Ексклюзиви
четвер, 16 січня 2020 07:55

Дев'ятеро людей попеклися окропом у торговельно-розважальному центрі

Увечері 13 січня в Києві на вул. Антоновича біля станції метро Либідська прорвало трубу з гарячою водою. Вона підмила асфальт. Утворилося провалля завширшки як чотири смуги руху. Торговельно-­розважальний центр "Оушен Плаза" залило окропом. Дев'ятеро людей отримали опіки. Затопило ­магазини.

Аварійна бригада перекрила воду, почала відкачувати її з підвалу та першого поверху ТРЦ. 3 тис. мешканців навколишніх будинків переключили на інше джерело теп­ла. Комунальники працювали всю ніч. Рух транспорту обмежили.

Аварія сталася через зношеність мереж. Хоч аварійними їх не вважали — влітку пройшли випробування. До аварії могли призвести і допущені порушення під час зведення "Оушен Плази", заявив заступник міського голови Києва Петро Пантелеєв, 44 роки.

— Сподіваємося, таких пошкоджень більше не буде. У червні ці тепломережі проходили гідравлічні випробування. Проблем не виявили. Але трубопровід, що прорвало, працює 33 роки. За нормальних умов термін його експлуатації — 25 років, — каже він.

У вівторок 14 січня опівдні "Оушен Плаза" оточений стрічкою. Охоронці не пускають людей у середину. Біля закладу стоять три машини аварійної служби.

— Наказали стояти тут із ночі, щоби ніхто не врізався у стовпи, — розповідає 71-річний Віктор Руденко, водій "аварійки". — Коли тільки приїхав, бачив багато машин "швидкої" та поліції.

На вулиці видніються дві ями діаметром 2 м та 3 м. Із них парує.

— Нічого дивного, що труба прорвала. Їй багато років. Комунальники вночі замінять труби, а вранці засиплють яму, покладуть асфальт, — говорить 40-річний Олександр Пилипишин, начальник відділу з експлуатації теплових мереж Київтеплоенерго.

Замінять 23 м труб. Працюють три бригади. Викопали котлован. Із нього краном дістають дві іржаві труби. Нові лежать обабіч. У повітрі пахне мокрою глиною та металом, обробленим зваркою.

Аварійну ділянку оточили. Та роззяви товчуться на краю прірви, щоб її сфотографувати. Поліцейський поглядає, як заліплюють чорною плівкою розбиту вітрину кафе "Руккола".

— Через это окно вчера эвакуировали людей. Главный вход был заблокирован кипятком, — говорить охоронець ТРЦ. — Нам запретили говорить о затоплении. Хотя мы спасали посетителей. Два охранника выносили людей на руках. У них ожоги первой и второй степеней.

Біля бокового входу в "Оушен Плаза" курять кілька десятків працівників, обговорюють учорашню подію.

— У магазині відкачують залишки води, прибиральники вичищають бруд, — каже 42-річна Світлана Сумська, працівник хімчистки на першому поверсі. — Це великі збитки. Намочилося багато побутової техніки. Чиїсь товари були виставлені невисоко від підлоги.

— Головне для нас — оперативно впоратися з ситуацією, — каже телефоном Дар'я Завадська, 33 роки, комерційний директор центру. — ТРЦ і орендарі застраховані. Хоча суму збитків оцінити непросто.

Потерпілим виплатять компенсацію після висновку комісії.

Торік Київрада виділила понад 500 млн грн на оновлення теплових мереж і обладнання. Замінили 130 км теп­лотрас.

Техногенно небезпечна інфраструктура має фінансуватися окремо

У Києві 80% тепломереж відпрацювали термін експлуатації та потребують заміни, заявили у комунальному підприємстві "Київтеплоенерго".

На ремонт зношених магістралей потрібні десятки мільярдів гривень, говорить перший заступник голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг 58-річний Олексій Кучеренко.

— Час, за який можна замінити зношені труби, залежить лише від наявності коштів. А це величезні суми. Вони були б, якби міська рада правильно розпоряджалася бюджетом. Менше треба витрачати на благоустрій парків і більше на розвиток мережі міста. Київ руйнується. Така ситуація не лише в столиці. Законодавство слід побудувати так, щоби насамперед окремо фінансувалася техногенно небезпечна інфраструктура.

Постраждалі мають обов'язково звернутися в КМДА або Київтеплоенерго. Хай складають страхові чи медичні акти, рахують збитки і вимагають компенсації. Це треба робити через суд.

Анна ОРЕЛ

Зараз ви читаєте новину «Дев'ятеро людей попеклися окропом у торговельно-розважальному центрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути