четвер, 04 березня 2010 07:08

Депутати українізують комп"ютер

— Замість "мой компьютер" — "верстак", не "сетевое окружение", а "оточення", — 34-річна Марія Чашка, депутат Тернопільської обласної ради, показує ноутбук, яким користуються її колеги з фракції ВО "Свобода".

Вони українізовують свої комп"ютери. Застосували терміни тернопільського філолога Юрка Зеленого, який вигадує нові слова.

— Більшість ліцензійних програм, якими користуються українці, мають українізатори. Головне — мати бажання знайти їх і встановити. Адже в наших магазинах продають переважно російські версії.

На наступній сесії облради "свободівці" звернуться до Верховної Ради, аби та зобов"язала виробників програм, що продають у країні, робити їх україномовними.

— Виробникам це нескладно, — каже депутат. — "Майкрософт" без проблем випускає "Віндовс" естонською, хоча естонців значно менше, ніж українців. Бо естонська влада поставила відповідну умову.

У Тернопільській обласній раді "Свобода" має найбільшу фракцію — 50 депутатів. Наступного тижня вони українізують всі комп"ютери апарату. Потім обіцяють взятися за комп"ютери в школах області. У майбутньому хочуть добитися, щоб рідною мовою були не тільки програми, а й клавіатура.

— Недавно до рук потрапив іграшковий китайський комп"ютер, — пригадує Марія Чашка. — Китайці, аби проникнути на наш ринок, замість "ентера" пишуть на розкладці "ввід". А наша держава досі не додумалася зробити це правилом.

Надалі, вважають "свободівці", ми взагалі не мали б вживати слова типу комп"ютер, замінивши їх українськими відповідниками. Для цього потрібно об"єднати зусилля мовознавців і техніків, каже Марія Чашка.

Зараз ви читаєте новину «Депутати українізують комп"ютер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути