вівторок, 20 липня 2010 04:47

Депутати дали на пам"ятник Крушельницькій 36 гривень

У ніч на 16 липня на бульв. Шевченка в Тернополі встановили пам"ятник відомій українській оперній співачці Соломії Крушельницькій.

4-метрову бронзову Крушельницьку поставили обличчям до центрального універмагу та спиною до драмтеатру.

Продавець місцевого ринку 46-річна Людмила Берізка з донькою Валентиною, 20 років, фотографуються біля монумента на мобільний.

— Для нащадків фотографуємося на всіх визначних місцях Тернополя, — пояснює Людмила. — Пам"ятник тільки вчора поставили. То ми, виходить, чуть не перші маємо його на фото.

Букви з підписом пам"ятника не доробили. Тернопільки вважають, що це монумент Лесі Українці. Дивуються, дізнавшись, що Соломії Крушельницькій.

— Якщо це співачка, значить, біля неї мав би нотний зошит бути, — каже продавчиня. — І хай скрипічний ключ ззаду припаяють.

На скульптуру і благоустрій навкруги витратять 2 млн грн. Благодійний фонд "Соломія" збирав гроші сім років. Більшість коштів, врешті, виділили з бюджету міста.

— Ходила до депутатів попередньої облради на сесію. То всі разом вони пожертвували на пам"ятник аж 36 гривень і пару копійок, — розповідає Марта Подкович, голова благодійного фонду "Соломія". — Ганьба. До депутатів нового скликання також ходила — ні копійки не виділили.

Співачку зобразили 20-річною. Конструкція позаду неї символізує театральну балюстраду.

— До цього часу скульптури Соломії Крушельницької у повен зріст у світі не було, — зазначає Подкович.

У Тернополі 1883 року відбувся перший виступ оперної співачки. Вона народилася в Бучацькому районі Тернопільської області, пізніше жила під Тернополем. Стала всесвітньо відомою. Гастролювала в Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Росії, Польщі, Австрії, Єгипті, Аргентині, Чилі.

Урочисте відкриття пам"ятника Соломії Крушельницькій запланували на 22 серпня. З цього дня почнеться тижневе святкування Дня міста.

Зараз ви читаєте новину «Депутати дали на пам"ятник Крушельницькій 36 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути