Ексклюзиви
вівторок, 05 вересня 2017 06:25

Депутатам заборонили приходити в школу на 1 вересня

— Пірати-одинадцятикласники викрали в мене шкільний дзвоник. Зв'язали мотузками адміністрацію школи. Визволили нас діти, які розв'язали всі задачі від піратів. Після цього я передала дзвоник дівчинці-першокласниці, яка приїхала на інвалідному візку. Напередодні зламала ногу. Вона й відкрила навчальний рік. Такий формат свята обрали ще торік. Учням подобається, — розповідає директор Київської гімназії східних мов 47-річна Оксана Проскура.

Також у навчальному закладі цього дня влаштували чаювання, майстер-класи, екскурсії.

Цьогоріч в Україні частина шкіл відмовилися від традиційних святкувань 1 вересня. Замість шкільних лінійок проводили учням екскурсії, влаштовували змагання та пікніки.

У рівненській гімназії "Гармонія" для старшокласників організували інтерактивні ігри.

— Дітей не варто знуджувати довгими промовами, — каже заступник директора з навчально-виховної роботи Олена Волощук, 46 років. — Навпаки краще показати, що у школі весело та цікаво. Тут сміються, радіють, танцюють і розважаються.

Лінійку в гімназії влаштували лише для першокласників. Їх посадили на стільці, щоб було зручно дивитися привітанням старшокласників і виступ мімів. Учні старших класів прийшли пізніше. Для них проводили інтер­активну гру — комусь треба із пазлів вірш скласти, комусь — ­пісню.

У столичному ліцеї №157 святкову лінійку також провели лише для першокласників. Для інших організували екскурсії. Учні поїхали в Букинський каньйон на Черкащині. Відвідали Жашківський конезавод і ферму "Бабині кози".

— Адміністрація школи нас до цього не змушує. Екскурсію організовує батьківський комітет. Разом плануємо бюджет, обираємо маршрут поїздки, — говорить мати учениці 38-річна Анна Сарміна.

Цьогоріч за шкільні парти вперше сіли 408,2 тис. учнів. 90% шкіл зустріли їх лінійками з довгими промовами адміністрації та місцевих депутатів. 10% шкіл вирішили відійти від цієї традиції. Замість цього організували екскурсії, пікніки та чаювання. У Хмельницькому, Тернополі й Чернівцях офіційно заборонили чиновникам приходити на святкування. Благодійний фонд "Таблеточки" закликав батьків і школярів не купувати на 1 вересня квітів. Замість цього — перерахувати заощаджені кошти на лікування онкохворих дітей.

— Проведення урочистих лінійок, усіх цих офіціозів — радянська традиція. Звідти звичка обирати, хто нестиме дзвоник, хто розповідатиме чиновникам віршик, хто танцюватиме перед високопосадовцями. Виходить, свято організовують не для школярів, а для чиновників, — каже співголова громадського об'єднання "Батьки СОС" Альона Парфенова, 37 років. — Змінивши шкільні лінійки, ми трансформуємо совковий світогляд, змінимо відношення до дітей у навчальному закладі.

Зараз ви читаєте новину «Депутатам заборонили приходити в школу на 1 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути