вівторок, 18 травня 2010 10:10

Даїшники вишукують опозиціонерів у маршрутках

У неділю й понеділок Державтоінспекція перевіряла маршрутки на під"їздах до Києва.
— Сьогодні приїжджає Медведєв, а Юля знову людей збирає. То вони влаштували перевірку. Зупиняють усіх. Можуть причепитися до коліс, іще до чогось, — розповідає "ГПУ" в понеділок касирка столичної автостанції Видубичі.
Сюди прибувають автобуси із Кіровограда, Канева, Черкас, Кривого Рогу та Дніпропетровська. Водії про перевірки на дорогах говорять неохоче, прізвищ не називають.


— Даїшники зупиняють по кілька разів на рейс. Було так у неділю й сьогодні до обіду. Записують номери автобусів, прізвище та ім"я водія, ліцензійні картки. Питають, скільки пасажирів в салоні. Не дай Бог, заваруха якась, щось поб"ють, то шукатимуть винуватців через водія. Будуть знати, яким автобусом приїхали, де живуть.

— У пасажирів документів не питають, але ходять по салону, дивляться. Вишукують транспаранти, — каже 45-річний Володимир, шофер автобуса "Сканія", який прибув на Видубичі опівдні з Кіровограда.

У неділю інспектори зупинили і 40 хв. тримали на трасі маршрутку, якою поверталася з Полтави до Києва студентка Оксана Янко, 24 роки.

— Водій узяв документи та пішов з інспектором до їхньої машини. Через 15 хвилин повернувся. Попросив тих, хто їде в аеропорт "Бориспіль", показати авіаквитки. Пояснив, що зараз з усіх областей люди їдуть на пікети в Київ. То йому треба доказати даїшникам, що везе не пікетчиків, а звичайних людей і що вони спішать на літак, — говорить Оксана.

За 10 хв. водій повернувся з квитками. Інспектори наказали чекати старшого офіцера. 40-річна пасажирка переживала, що не встигне на літак. Той відлітав о 15.45. Через 20 хв. приїхав офіцер ДАІ, вивчив документи водія. Ще за кілька хвилин шофер наказав пасажирам виходити із салону й чекати рейсового автобуса. Кожному віддав по 70 грн. За 5 хв. під"їхав рейсовий автобус Полтава — Київ. Пасажири пересіли до нього.

Інспектори 40 хвилин тримали маршрутку

Даїшники зупиняли і перевіряли у понеділок 17 травня на межі Київської та Черкаської областей всі рейсові й приватні автобуси, які прямували до столиці.

— Наші хлопці виїхали рейсовими поодинці, — каже "ГПУ" 60-річна Тетяна Чорномаз, керівник Черкаського обласного осередку партії "Свобода". — Добралися всі. Міліціонери нахабно зупиняють автобуси й питають пасажирів, куди ті їдуть. Таких допитів ніхто не має права вчиняти.

Чорномаз говорить, їй телефонували зі Служби безпеки. Цікавилися, скільки людей виїхало до столиці.

— Планували добратися до Києва автобусами, але жоден перевізник не погодився везти. Усі бояться. Довелось їхати поїздом. Там давали не більше чотирьох квитків в одні руки, — розказує "ГПУ" депутат Львівської обласної ради Ірина Сех, 39 років.

Ніна Хмелевська, керівник прес-служби департаменту ДАІ, запевняє:

— Ніякого спеціального наказу перевіряти маршрутки та автобуси на наявність людей, які їдуть у Київ на пікет, не було. Якщо пасажир чимось незадоволений, може написали нам скаргу. Ми її розглянемо.

Зараз ви читаєте новину «Даїшники вишукують опозиціонерів у маршрутках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути