Ексклюзиви
вівторок, 20 лютого 2018 00:50

Чотирьох морських піхотинців розстріляли побратими
3

Валерій Литвиненко з села Вирішальне на Полтавщині служив водієм
Фото: WWW.INFORESIST.ORG
Артем Жовто­брюх народився у селі Криві Коліна на Черкащині
Олександр Бурданов (на фото) із  Запоріжжя був командиром десантно-штурмового взводу. Андрій Новицький із Бахмута на Донеччині служив навідником десантно- штурмової роти. Його фото знайти не вдалося

Чотирьох бійців 36-ї окремої бригади морської піхоти Збройних сил України застрелили двоє побратимів поблизу села Широкине на Донеччині 14 лютого.

Тіла знайшли 15 лютого в колишньому пансіонаті у селі Бердянське Донецької області, де дислокувалася частина. Молодший лейтенант із Запоріжжя 39-річний Олександр Бурданов був командиром десантно-штурмового взводу. Залишилися батьки. Старший матрос 30-річний Валерій Литвиненко з села Вирішальне Лохвицького району на Полтавщині служив водієм. Залишилася сестра. Ще один загиблий — старший матрос 20-річний Артем Жовтобрюх із села Криві Коліна Тальнівського району Черкащини. 23-річний Андрій Новицький із Бахмута на Донеччині був навідником десантно-штурмової роти.

— На тілі загиблих — кульові поранення. У приміщенні є ознаки підпалу та закладання вибухівки. Провели слідчі експерименти, допити. Затримані розповіли подробиці обставин убивства, вчиненого на ґрунті нестатутних відносин, — говорить речник генпрокурора ­Лариса Сарган.

Морських піхотинців убили з автоматів Калашникова уві сні, з контрольними пострілами в голову. Згодом заклали у приміщення вибухівку й намагалися підпалити, аби приховати сліди злочину. За підозрою у вбивстві військова прокуратура затримала двох морських піхотинців. Ті зізналися у скоєному.

— Затримані кажуть про знущання — постійні прискіпування і надмірне навантаження по службі. Як було насправді, встановимо, — заявили в гарнізоні.

Вбивство сталося нібито через те, що новоприбулі бійці відмовилися прибирати в побутовому приміщенні. Після цього один із них відкрив стрілянину "віялом", кажуть у Міноборони.

— Призначили вісім експертиз — судово-медична, хімічна, вибухотехнічна, балістична, імунологічна тощо. Щойно будуть результати і свідчення інших військових підрозділу, зможемо уявити повну картину, за яких умов сталося вбивство. Головна причина — позастатутні відносини. У чому вони полягали, знатимемо пізніше, — каже речник Генеральної прокуратури 49-річний Андрій Лисенко. — Є докази та зізнання. Застрелили бійців, з якими проходили службу в одному підрозділі. Якщо з'являться нові обставини, слідчі можуть змінити статтю. Зараз це — умисне вбивство двох або більше осіб за змовою.

"Один підозрюваний — 21-річний гранатометник матрос із села в Одеській області, — пише в соц­мережі користувач "Софія". — Другий — 20-річний фельдшер, молодший сержант із міста Обухів на ­Київщині".

Командувач Військово-морських сил Збройних сил України 53-річний Ігор Воронченко переконує, що причиною вбивства чотирьох морських піхотинців поблизу Широкиного насправді були не позастатутні відносини.

— Ті факти, які в нас є, цю інформацію не підтверджують, — заявив Воронченко. Порадив почекати завершення слідства.

"Ця вина назавжди з нами"

"Ми втратили чотирьох побратимів, — опублікували звернення морські піхотинці 36-ї окремої бригади в соцмережі. — Не в бою, а від зрадницьких пострілів. З'ясування обставин і покарання в руках слідства й суду. Винні понесуть відповідальність перед Законом, Богом, людьми, які повірили в них. Це люди, які прийшли служити з нами. Але не стали морськими піхотинцями. Не зрозуміли духу морської піхоти, сенсу нашого життя. Поділяємо горе родин і усвідомлюємо ступінь нашої вини, що не вберегли побратимів. Ця вина назавжди з нами.

Але двоє негідників не можуть викреслити з пам'яті бої за Талаківку, Водяне, Лебединське, Павлопіль, Широкине, захищене життя тисяч мирних жителів. Честь, гідність і повагу морська піхота ВМС ЗС України виборола потом і кров'ю. Сподіваємося, що тінь цієї жахливої події не переслідуватиме захисників України, які чесно і віддано служать Батьківщині".

Зараз ви читаєте новину «Чотирьох морських піхотинців розстріляли побратими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути