пʼятниця, 11 серпня 2017 06:30

Чотири дні 319 квартир не мали світла й води

Автор: Інна Удовенко
  Жителька 29-поверхівки на Харківському шосе, 17а, Алла Серафін набирає воду в каструлі, бутлі й миски на випадок, якщо відключать електроенергію. Тоді вимикається насос і до верхніх поверхів вода не доходить
Жителька 29-поверхівки на Харківському шосе, 17а, Алла Серафін набирає воду в каструлі, бутлі й миски на випадок, якщо відключать електроенергію. Тоді вимикається насос і до верхніх поверхів вода не доходить

— Пустила до себе купатися і в туалет сусідів із 18-го поверху. Бо вода без насоса доходить лише до десятого. Раніше вони за дві гривні бігали у вбиральню торговельного центру "Мега-­Сіті", — говорить 25-річна Анастасія Ювченко. Живе на восьмому поверсі 29-поверхівки по вул. Харківське шосе, 17а. Там у комплексі з семи будинків Київенерго відімкнуло електрику за борги.

Розмовляємо 9 серпня пообіді. 2 і 3 серпня люди перекривали шосе та Ленінградську площу. Вимагали відновити електропостачання. Без нього насос не качає воду. Квартири не газифіковані.

Житловий комплекс зводила компанія "Еверест-плюс" бізнесмена Анатолія Войцеховського. Його підозрюють у незаконному будівництві. Місто не прийняло висотки на баланс. Договір на тимчасове електропостачання забудовник уклав з Київенерго 2011-го, кажуть комунальники. За шість років заборгованість зросла до більш як 3 млн грн.

— Із комунальних послуг є тільки опалення. Будівельники не доробили електрику та водопостачання. На весь комплекс — один трансформатор. Чотири дні 319 квартир сиділи без світла й води. Холодильники розмерзлися, їсти ні на чому приготувати. Не працювали ліфти, — розповідає 31-річний Артем Логвин. — Маємо сертифікат, що будинок уведений в експлуатацію. Борги лише в компанії-забудовника, люди за послуги платять вчасно. Звернулись у мерію, щоб посприяли нам у вирішенні проблеми. Ведемо переговори з Київенерго, щоб уклали договір із кожним жителем окремо.

29-поверхівка на три під'їзди утеплена. Двір викладений плиткою. Є лавки, кімната для консьєржа. Дитячого майданчика і сміттєвих баків немає. Непотріб викидають в урни. До будинку підходить 36-річна Алла Серафін, несе два 6-літрових бутлі з водою.

— Після страйку електропостачання включили. Але як буде далі — невідомо. Тому запасаюсь, — говорить. — У квартирі вода в тазах, термосах і бутлях, щоб було чим помити дітей. Дівчатам 2 роки і 14. Коли йду з молодшою на прогулянку, беру суміші, воду на випадок, якщо застряну в ліфті. Старша недавно просиділа там 40 хвилин. Кричала й плакала. Консьержі почули, викликали ліфтера.

— Щойно вимикають світло, ми підходимо до ліфта й прислухаємося, чи не стукає звідти хто, — додає її сусідка Світлана Гой.

— Іноді ліфти зупиняються по 10 разів на день, — каже Ірина Левицька, 43 роки, мешкає на 14-му поверсі. — Якось моя 2-річна дитина піднімалася сходами, бо я несла сумки та воду. На балконі постійно тримаю запас — 70 літрів для технічних потреб, 15 літрів у ванні для змивання туалету. Найгірше було взимку. Донька захворіла, а лікарі відмовлялися підніматися пішки. ­Мусила одягати малу з температурою і нести в поліклініку.

Консьєрж 61-річна Галина Іванівна відкриває ключем клітку на першому поверсі. Тут залишають дитячі коляски та велосипеди. Щоб її обладнати, скинулися мешканці під'їзду.

— Недавно в нас звільнився двірник. То жильці найняли безхатька, щоб прибирав урни і замітав двір. Якби не були такими дружними, не вижили б тут, — говорить жінка.

Жителі 41 комплексу зимували без опалення

Анатолія Войцеховського підозрюють у самовільному захопленні ділянок під будівництво 40 об'єктів. Генпрокуратура говорила про кілька фактів повторного продажу квартир у будинках. Його компанії вводили будівлі в експлуатацію на підставі підроблених рішень судів.

Цього року 41 комплекс Войцеховського зимував без опалення. Найвідоміші: "Мозаїка", "Затишний", "Сосновий бір", "Молодіжна ініціатива", "Печерський бастіон", "Родинний затишок", "Флагман", "Синьоозерний". У більшості всі квартири заселені.

15 липня 2016-го Генпрокуратура звинуватила Анатолія Войцеховського в несплаті податків на 12,5 млн грн і створенні злочинного угруповання.Чоловіка затримали. Та Печерський суд випустив його під заставу в 14 млн грн. Кажуть, бізнесмен утік у Росію.

Зараз ви читаєте новину «Чотири дні 319 квартир не мали світла й води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути