пʼятниця, 10 березня 2017 00:55

Чоловікові пересадили шкіру на голові

Автор: фото надане інститутом хірургії та трансплантології ім. Шалімова
  У сумчанина Віктора Івановича права частина голови згоріла до черепа. Не було шкіри, м’язів, вуха, вигоріло око. Існувала загроза враження мозку
У сумчанина Віктора Івановича права частина голови згоріла до черепа. Не було шкіри, м’язів, вуха, вигоріло око. Існувала загроза враження мозку

У Київському інституті хірургії та трансплантології імені Олександра Шалімова пересадили шкіру на голові 48-річному Віктору із Сум 25 лютого. Операція тривала понад 5 год. Шкіра прижилась.

— У чоловіка згорів правий бік голови. Не було шкіри, вуха, вигоріло око. Травмувався на новорічні свята. Конкретно не пам'ятає, що сталося. Впала гаряча плита або якась розпечена поверхня. Два місяці він був у лікарні в Сумах, потім привезли до нас, — розказує 60-річний Сергій Галич, керівник відділу відновлювальної мікрохірургії Національного інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова.

У чоловіка на обличчі був голий череп. Лікарі побоювалися, що може уразитись мозок — виникне менінгіт або енцефаліт. Хірурги перенесли на лице шкіру з боку.

— Не можу сказати, як чоловік вижив після такої травми, — продовжує Сергій Галич. — Ми пересадили йому шматок шкіри з м'язами площею 600 квадратних сантиметрів. Це клапоть 20 на 30 сантиметрів. Робили ніби бутерброд. Пересаджували шкіру, підшкірну клітковину, м'яз, судини. На боці, звідки вирізали, залишилися голі ребра.

Медики видалили вражені опіками ділянки шкіри та кісток, вправили м'язи і вкрили обличчя пересадженою шкірою.

— Ми консультувались у колег в Інституті нейрохірургії. Нам дали добро на проведення такої складної операції. Під час втручання, окрім основ­ної хірургічної групи з шести чоловік, були присутні щелепно-лицьові хірурги. Вони забрали кілька зубів, поставили щелепу так, що пацієнт може жувати. А тоді зшивали під мікроскопом велику ділянку шкіри.

У перші кілька днів після операції чоловік міг померти.

— Було багато ризиків, що організм не прийме шкіру. Минуло дев'ять днів, все приживається. Сьогодні можна стверджувати, що операція успішна. Бік теж заживає. Там вживили частину штучної шкіри, зашили. Буде мати слід, але це не вплине на загальний стан.

Лікування проводили коштом Сумської лікарні й інституту Шалімова. У Європі такі операції коштують десятки тисяч євро.

— На операцію пішло 20 тисяч гривень. Відновлення коштуватиме не менше. Пацієнт приймає антибіотики, розчини для покращення циркуляції крові, — каже Сергій Галич. — Це для того, щоб не було спазмів, відторгнення. Поки що все тримається з допомогою препаратів. Їх вводять кінськими дозами.

Після операції Віктор Іванович самостійно їсть і п'є. Він неодружений, дітей не має, працював на заводі в Сумах. За весь час його один раз провідував двоюрідний брат.

Коли шкіра остаточно приживеться, хірурги зроблять її розтяжку.

— Зробимо так, щоб уражена частина була максимально подібна до здорової. Не матиме зіниці й вушної раковини — там зараз трубка. То вже пластична хірургія. Вона не входить у швидку допомогу. Штучний кристалик і вухо зроблять, якщо знайде спонсорів.

Обличчя скалічив рак

Торік у жовтні польські пластичні хірурги відновили 30-річній Йоанні обличчя, яке скалічив рак. Спочатку видалили пухлину. А коли рана зажила, замінили 80% шкіри. Операція тривала 23 год. Перед втручанням хвора була у такому тяжкому стані, що не могла говорити й ходити.

Зараз ви читаєте новину «Чоловікові пересадили шкіру на голові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути