пʼятниця, 30 липня 2010 00:30

Церкву підірвали саморобною вибухівкою

О 16.26 у середу в запорізькому Покровському соборі прогримів вибух. На той час всередині було 15 людей. Із них п"ятеро — прихожани. Дев"ятеро людей постраждали. Черниця Марія Донець, 81 рік, померла від ран у лікарні.

Храм належить Українській православній церкві Московського патріархату. Розташований на вул. Горького, 137. Поряд центральний ринок і головна вулиця Запоріжжя — просп. Леніна.

— Тихий храм, майже в центрі старої частини міста. Ходжу туди регулярно, — розповідає запоріжка 65-річна Любов Іванівна. У середу до церкви вона не пішла.

Після вибуху збіглися жителі сусідніх 9-поверхівок. За 15 хв. на місці були міліція, рятувальники, "швидкі" та реанімаційна. Приїхав губернатор. У будівлі вибило шибки та рами у кількох вікнах.

Спеціалісти вибухово-технічної служби кажуть, здетонувало у тамбурі при вході. Вважають, вибухнув саморобний безосколковий фугас. Вибух рівнозначний 400 г тротилу.

Працівник храму пригадав, що біля дверей весь день лежав пакет. На нього ніхто не звертав уваги.

Марія Донець померла в лікарні під час операції.

— Была в крайне тяжелом состоянии. Вся одежда сгорела, ожеги 80 процентов тела, — зітхає лікар Юрій Григорович із Запорізької лікарні N5, прізвища не називає. — У нашій лікарні після вибуху залишилася лише одна потерпіла. Звуть її Світлана Іванівна. Має рвані рани лівої сідниці. Стан задовільний. Розмовляє.

Чотирьох постраждалих розвезли по інших лікарнях. Двох із них — у дитячу N5. Відомо, що один із потерпілих — 16-річний юнак.

У четвер зранку біля входу до храму стояла міліція. Експерти всю ніч вивчали приміщення зсередини. Під навісом у господарському дворі пройшла служба за упокій Людмили Донець.

У міліції кажуть, порушили три кримінальні справи. Містом ширяться чутки, що вибух — справа рук сатаністів.

— У той день свято велике — Хрещення Русі, — говорить Олексій, місцевий житель.

Зараз ви читаєте новину «Церкву підірвали саморобною вибухівкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути