вівторок, 09 квітня 2013 07:15

Через зсув ґрунту відселили жителів елітного району столиці

— Не хочу отсюда ехать. Чтобы не говорили, но боюсь, бомжи обворуют, — виглядає з-за дверей 52-річна Марія Бойко. 4 квітня з її будинку на столичній вул. Воздвиженській, 1 та сусіднього №3 влада вирішила відселити мешканців. Причина — зсув 400 кубометрів землі із Замкової гори неподалік. Власникам квартир запропонували пожити чотири дні в комунальному готелі.

Із 24 людей тимчасово переїхати погодилися п'ятеро. Інші перебралися до родичів або залишилися. Світло й газ у будинках відключили.

— Хотя без света и газа, но лучше дома. Хорошо, что сейчас уже не холодно. На всякий случай документы у меня лежат на видном месте, если вдруг опять земля сползет. Внук поехал ночевать в отеле "Киевгорстроя". Уже звонил, говорит, стандартная комната с кроватью, два кресла, туалет в коридоре, — запрошує до квартири Марія Володимирівна. — Никогда ещё склон не сползал. Самое страшное, там, где обвалилась земля, есть детская площадка. Хорошо, что никого на ней не было.

Бойки живуть там з 1993 року, коли побудували дім. Квартиру отримали від заводу.

— Можливо, ґрунт сповзає через зведення навколо. Кожен сантиметр забудували, скрізь підземні паркінги, немає де навіть розвернутися. Через ці зсуви й увагу до них я захворіла, маю температуру. Мушу зараз книжки сидіти і читати.

У дворі два десятки робітників лопатами згрібають землю. На схилі троє зрізають старі дерева. Крони кидають на залишки дитячого майданчика. Ґрунт зім'яв гірку, розбив секцію огорожі та залив пісочниці.

Місце обвалу є початком мікрорайону Воздвиженка. Він забудований чотириповерховими домами у стилі початку минулого століття. Розташований між Замковою та Старокиївськими горами в урочищі Гончари-Кожем'яки. Ціна квадратного метра там становить $3,5-3,8 тис.

Біля воріт двору будинку №3 троє електриків знімають дроти, що ведуть до приміщення. Біля них лузають насіння двоє чоловіків у темних куртках. Покрикують на робітників.

— Та це, щоб вони рухалися, а то зразу на перекур сідають, — сміється Андрій, 25 років. Прізвище не називає. Пояснює, говорити про зсув може лише начальство, іншим наказали тримати язика за зубами. — Земля сповзла потроху, бо якби всьо зразу поїхало, стєнки дома не було б. Зараз маємо вивезти весь ґрунт. Не тільки той, що осипався, але і зібрали з гори, аж до піску. Потім там прокладуть сітку, построять підпірну стінку.

1 квітня там через сильне водонасичення землі зсувався ґрунт. Тала маса залила автомобіль "Деу Ланос".

Знайшли невідомі печери

4 квітня зсунувся насип на столичній станції кільцевої електрички Троєщина-2. Її відкрили торік. Через це скасували кілька вечірніх потягів.

6 квітня зсунувся ґрунт на Богуславському узвозі. Земля відкрила дві невідомі печери. Їх досліджують, деякі науковці вважають, що туди не заходили люди з часів Київської Русі. Також частково зсунувся ґрунт з гори Юрковиці.

7 квітня обвалився ґрунт на вул. Кіровоградській, 70 в Києві поряд з будівельним котлованом. Є загроза обвалу прилеглих приватних домів і прибудов.

Зараз ви читаєте новину «Через зсув ґрунту відселили жителів елітного району столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути