вівторок, 10 серпня 2010 00:48

Через спеку зацвіли 220 кактусів

Автор: фото: Володимир Паршевлюк
  На клумбі біля санепідемстанції у райцентрі Нові Санжари на Полтавщині розцвіли кактуси. Вони цвітуть тільки півдня — зранку до обіду. Потім квіти опадають
На клумбі біля санепідемстанції у райцентрі Нові Санжари на Полтавщині розцвіли кактуси. Вони цвітуть тільки півдня — зранку до обіду. Потім квіти опадають

220 кактусів зацвіли на клумбі біля санепідемстанції у райцентрі Нові Санжари на Полтавщині. Рослини у відкритий ґрунт висаджують п"ятий рік поспіль. Цього року зацвіла їх найбільша кількість.

— Почали саджати 2005-го, — розповідає Олександр Пантелей, 50 років, головний санітарний лікар. — Це була моя ідея та ініціатива. У школі мав гарного вчителя біології — Миколу Кріпака. Якось дав мені додому шкільний кактус. Він у мене ріс 30 років.

Аби кактуси не померзли, на зиму їх викопують. Рослини висаджують у вазони та ставлять зимувати на підвіконні. Цього року на клумбу висадили 300 рослин.

— Узагалі-то вони не цвітуть в наших умовах, — усміхається Олександр. — Зараз, напевно, для них оптимальне співвідношення тепла та вологи. Через те, що літо таке спекотне, майже всі розцвіли. Момент цвітіння унікальний, бо цвітуть лише півдня — зранку до обіду. Потім квіти в"януть та опадають. Але якщо літо тепле і вологи небагато, можуть зацвісти кілька разів.

Розсаду кактусів у санстанції безкоштовно роздають усім охочим.

— Почали з людьми обмінюватися різними сортами. Пенсіонери дарують старі у вазонах, бо не мають сили їх доглядати.

В Олександра Пантелея дома кілька видів кактусів. Нещодавно один зацвів червоним цвітом. Для цих рослин квіти такого кольору — рідкість.

Зараз ви читаєте новину «Через спеку зацвіли 220 кактусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути