четвер, 07 березня 2019 07:25

За кілька років Крим стане пустелею

Жителі північного Криму скаржаться на погану якість води та засолення ґрунту. Люди тікають на материкову частину України або в Росію. В Армянську, Красноперекопську воду дають по годинах, у колодязях вона стає солоною. На колишніх рисових полях тепер намагаються виростити льон і соняшник.

— Люди кидають свої землі та їдуть на материк або в міста, ближчі до моря. Поливати городи нічим, — говорить Вікторія Олейник, яка проживає у північній частині півострова у Джанкойському районі. — У кращому випадку можуть посіяти пшеницю. У колодязях стоїть солона вода, пити її неможливо.

Проблеми з питною водою на півострові почалися після анексії Росією. Чотири роки тому Україна перекрила постачання води з Дніпра в Північно-Кримський канал. Наслідки зневоднення проявилися одразу. Засолення ґрунту, падіння врожаю. Невигідними стали й баштанні культури, бо потребують багато вологи.

У Красноперекопську й Першотравневому районах воду визнали непридатною для пиття. Її жорсткість становить 25 мілімоль на літр за норми 7. Причина в єдиному джерелі центрального водопостачання в регіоні — Воронцовський водозабір підземних вод у Красноперекопську майже виснажений. У нього потрап­ляє солона вода з моря.

— Приблизно 95 відсотків води з каналу раніше спрямовували на зрошення сільськогосподарських земель. Для пиття людям вистачить артезіанської води, — каже 42-річний Олександр Лієв, колишній глава комітету з водогосподарського будівництва і зрошуваного землеробства Криму.

— Для поливу полів і садів води, після перекриття Північно-Кримського каналу, немає. Сільське господарство вмирає. У жителів немає роботи, деградує ґрунт. Залишаються там жити тільки пенсіонери, які не хочуть нікуди переїжджати.

З новозбудованим Керченським мостом окупанти обіцяли прокласти водогін. Але не виконали. Тепер хочуть використати сухий Північно-Кримський канал, щоб пустити воду з центральних водосховищ на північ півострова. На реалізацію плану потрібно понад 3 млрд руб. — 1,2 млрд грн.

— На полив беруть воду з артезіанських свердловин. Але замість прісної води надходить солона і з водоростями, — говорить Ільмі Умеров, 61 рік, заступник глави Меджлісу. — Водну проблему в Криму може вирішити тільки Україна. Екологи кажуть, що за кілька років Крим стане пустелею, як до появи каналу. Був степ, люди займалися виключно м'ясом і вовною. Тож, якщо води не буде, люди змінять рід діяльності. Іншого способу вирішення проблеми немає.

Зараз ви читаєте новину «За кілька років Крим стане пустелею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути