Ексклюзиви
четвер, 12 серпня 2010 08:04

Через магнітні бурі стаються страшні аварії

"Тиждень тому на Сонці почався період активності. 7 серпня там стався викид гігантської кількості плазми. Вона рухається до Землі кількома шматками. Перший зіткнувся з атмосферою у ніч на середу. Другий, потужніший. Він удариться об нашу планету у вихідні, — каже харківський астроном Роман Видрін, 49 років. — Ці спалахи мають другий ступінь потужності. Через них відбувається збій радіозв"язку та мобільних телефонів. Над Росією та Білоруссю може з"явитися полярне сяйво".

Спалахи подібні до ядерних вибухів. Із потужністю у мільйони мегатонн, вони виштовхують матерію із Сонця. Вона стає сонячним вітром, який рухається до Землі. Зі швидкістю 1200 км/с. До нашої планети він долітає за добу. Коли вдаряється об магнітне поле Землі, стаються магнітні бурі.

Надпотужні космічні бурі стаються раз на 500–600 років. Остання така відбувалася 1859-го. Сонячний вітер долетів до Землі вдвічі швидше, аніж зазвичай. Від удару об магнітне поле відмовили телеграфи.

— Тепер, коли є багато електроніки, такий космічний удар призвів би до збоїв у мобільних телефонах та системах навігації. Супутники вийшли б із ладу.


У Львівському обласному управлінні міліції другий тиждень триває експеримент.  Досліджують вплив магнітних буревіїв на дорожні аварії. Правоохоронцям допомагають  астрономи з обсерваторії станції Львів, що в селищі Івано-Франкове Яворівського району.


— Ми вирахували, що в час сонячних спалахів збільшується кількість аварій, хуліганств, самогубств, — каже 50-річний Любомир Сопільник, помічник начальника Львівської обласної міліції. — Коли отримаємо від обсерваторії інформацію про можливу бурю, загони ДАІ виїжджатимуть на місця, де велика активність магнітного поля. Там збурення сильніші, тому й стаються аварії. За два тижні експерименту нічого резонансного не траплялося. Бо досі потужних магнітних бур не було.

Любомир Сопільник 15 років досліджує дороги. Розробив та запатентував прилад "автомобільний вимірювач індикатора напруженості електромагнітного поля". За ним може сказати, яким шляхом не варто їхати, щоб не потрапити в аварію.

— Коли працював у ДАІ, по три-чотири рази на місяць виїжджав на аварії в одне й те ж місце. Мене це зацікавило, — розказує Сопільник. — Спершу звичайними приладами вимірював напруження магнітного поля землі. А потім змайстрував свій. Побачив, що в тих місцях, де найчастіше стаються аварії, напруженість у 100–200 разів перевищує допустиму норму. Створив карту, де найвищий рівень небезпеки ДТП.

Каже, найбільше аварій стається у місцях, де під трасами залягають пустоти або течуть підземні води.

— Коли автомобіль потрапляє в зону дії електричного поля, мозок водія і рідкі кристали очей переходять у стан нестійкої рівноваги. В організмі людини починається збій на клітинному, молекулярному та білковому рівнях. У водія відбувається "затримка кадру": очі бачать автомобіль, що їде навпроти, але сигнал про це ще не надійшов у мозок.

Зараз ви читаєте новину «Через магнітні бурі стаються страшні аварії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути