пʼятниця, 15 грудня 2017 06:06

"Що товстіше дерево, то більше дає тепла"

Автор: Фото: Тетяна САРАХАН
  33-річний Василь Цуркановський (ліворуч) із батьком 63-річним Віктором (у центрі) і 8-річним сином Дмитром (праворуч) із села Сосонка Вінницького району ріжуть граб та ясен, які купили в лісництві. Дрова розпиляли за день
33-річний Василь Цуркановський (ліворуч) із батьком 63-річним Віктором (у центрі) і 8-річним сином Дмитром (праворуч) із села Сосонка Вінницького району ріжуть граб та ясен, які купили в лісництві. Дрова розпиляли за день

Машину порубаних дров продають за сім тисяч гривень

— Дрова годяться ­максимум 10 років. Далі — то труха. Не варто брати навіть даром, — розповідає 70-річний Володимир Шинкарук із селища Чечельник на Вінниччині. Радить, як обирати дрова для обігріву помешкань.

— З початку війни в нас пропало антрацитове вугілля. До того топив лише ним, — каже Володимир Шинкарук. — Груба накалялася до червоного, вугілля добре тримало тепло, довго не згорало. Іноді палив грубу раз на три дні. Дехто пересівав спалене вугілля, поливав трохи водою й палив удруге. Зараз привозять газове вугілля — легке й пористе. Горить, наче тріски, тепла не дає. За тонну треба віддати 7 тисяч. Мені на зиму треба 3 тонни — це 21 тисяча. Ніякої пенсії не вистачить.

Володимир Андрійович із дружиною живуть у двоповерховому будинку площею 100 кв.м. У домі є дві грубки — на кожному по­версі.

— Ми топимо одну, яка гріє дві кімнати, коридор і ванну. Другу не палимо, бо діти роз'їхалися. На зиму перебираємося вниз. Наверху, щоб не мерзли вазони, включаємо електричну батарею на ніч. Прогріває приміщення до 15 градусів, — говорить Володимир Шинкарук. — Унизу тримаємо 21–22 градуси тепла.

Три роки родина опалює будинок лише дровами. Чоловік заготовляє їх улітку.

— Прошу лісників, щоб вибрали товстіші дерева. Беру граб, дуб, ясен. Цього року заказував поліна товщиною 40–60 сантиметрів. Що товстіше дерево, то щільніша деревина. Відповідно, довше горить і краще віддає тепло. Не всі люблять товсті поліна, бо їх важко рубати. Не розколюються нормально, сокира застряє. Я теж то руку собі поранив, то ногу ­вдарив.

Навесні 2017 року складометр дров продавали по 380 грн. ­Зараз — 500–600 грн.

— Зараз продають рубані дрова, бо це вигідніше. Машина колод обійдеться у 5 тисяч, а рубаних — 6,5–7, — каже Володимир Шинкарук. — Ще й дурять. Кажуть, що то дуб, а підкладають черешню чи яблуню. Швидко горять і майже не дають тепла. Сусід торік купив і постійно жалівся, що холодно. Показав бумажку, що дрова грабові, а насправді — липа й черешня. Ще одна хитрість — порубаних дров і складених виходить менше, ніж із великих колод. З однієї машини товстих полін я маю 12 складометрів дров.

Дрова складаю під накриттям уздовж паркану. Ставлю дві дошки, зверху кладу старий шифер. Цього достатньо, щоб вберегти дерево від вологи. Найкращі дрова — дубові. В провітрюваному сараї можуть зберігатись до 20 років. Горять 6 годин.

Дрова вигідні тим, що від них не треба постійно чистити грубку. Наприклад, вугілля треба вибирати весь час. З ними єдина морока, що весь час мають горіти. Хтось мусить постійно підкладати. Щодня починаю палити по обіді. Кожні дві години підкладаю. Коли кахель на грубі нагріється, припиняю. З котлом було б краще, але до пенсії ми його не встановили. За зиму з жінкою спалюємо 20 складометрів дров. Це 7200 гривень. Газу в районі нема.

Зараз ви читаєте новину «"Що товстіше дерево, то більше дає тепла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути