Ексклюзиви
четвер, 27 серпня 2009 07:48

Бюст Мазепи відкрили на три дні раніше

Пам"ятник гетьману Івану Мазепі 21 серпня, на три дні раніше, ніж планували, відкрили біля будівлі Колегіуму в Чернігові представники обласної влади.

Таку поспішність неофіційно пояснювали напруженою ситуацією в місті. Раніше монумент хотіли відкрити 24 серпня. Представники Чернігівської обласної адміністрації та обласної ради визнавали, що в такому разі біля пам"ятника могли статися сутички. У Чернігові дотепер діяльність гетьмана оцінюють по-різному.

— Бюст виготовив чернігівський скульптор Геннадій Єршов ще 1998 року. Це була його аспірантська робота, — говорить депутат Чернігівської міськради та голова обласного осередку Української народної партії Володимир Ступак, 48 років.

23 серпня о четвертій ранку міліціонери затримали 34-річну киянку Марину. Міліція повідомляє, що жінка написала фарбою з аерозольного балончика слово "Іуда" на постаменті. Киянка є координатором руху "Друга Україна", виступає проти встановлення пам"ятників Мазепі. У Чернігів приїхала, аби пошкодити скульптуру. У міліції кажуть, Марину раніше судили за незаконні операції з наркотиками.

Напис із постаменту змили.

24 серпня біля пам"ятника таки відбулася акція протесту місцевих комуністів і прогресивних соціалістів. Зібрання охороняли посилені наряди міліції. Сутичок не було.

Зараз ви читаєте новину «Бюст Мазепи відкрили на три дні раніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути