четвер, 29 жовтня 2020 06:46

"Був четвертий у списку, чекав два роки"

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Переселенці та ветерани російсько-української війни мітингують біля Офісу президента Володимира Зеленського на столичній вулиці Банковій 8 вересня 2020 року. Вимагають вплинути на уряд, аби той надавав їм більше соціального житла
Переселенці та ветерани російсько-української війни мітингують біля Офісу президента Володимира Зеленського на столичній вулиці Банковій 8 вересня 2020 року. Вимагають вплинути на уряд, аби той надавав їм більше соціального житла

З часу окупації ­Росією Криму й частини Донбасу на мирну територію України переїхала 1 446 881 особа. Це — офіційна кількість людей, які зареєструвалися для отримання соціальних виплат чи оформлення українських документів. Насправді переселенців більше.

— До войны мы жили в Горловке Донецкой области, — розповідає переселенка 37-річна Анастасія. — Мали власний бізнес, справно платили іпотеку за будинок, я була вагітна другою дитиною.

З початком російської агресії родина виїхала із зони бойових дій.

— У липні 2014-го переїхали до Макіївки, — продовжує. — Батько заспокоював. Казав, за місяць-два наші солдати виженуть цю нечисть. Не вигнали. Як бойовики взяли Макіївку, ми виїхали в Миколаїв, звідти в Полтаву, потім — до Вишгорода поблизу Києва. Орендували квартиру.

Жінка живе з двома дітьми, чоловіком і трьома собаками. Шукає роботу. Дізналася, що Європейський Союз виділяє кожній родині переселенця до 10 тис. грн. допомоги.

— Зібрали пакет документів, віддали комісії, — говорить Анастасія. — Там запитали, нащо мені гроші. Чесно відповіла, що хочу дітей на зиму одягнути, бо втекли голі-босі. Прийшла перевірка. Кажуть, так у дітей є ліжка і подушки, тепло, що їм ще треба? Я була в шоці. Це ж усе орендоване. У нас і каструлі не було супу зварити. Комісія відмовила. Пояснили, що насамперед допомагають неблагонадійним. Алкоголікам, ледарям, які не можуть себе обійти. У нас руки опустилися.

В Україні діють чотири основні програми для забезпечення житлом переселенців і ветеранів війни. Це — видача конкретного соціального житла і три види кредитів: "Доступне житло", соціальний під 3%, "Власний дім". Є ще матеріальна допомога переселенцям, які захищали Україну від російських загарбників.

36-річний Сергій Вікарчук — ветеран війни. Захищав Україну у складі 56-ї мотопіхотної бригади, служив у 2015–2016 роках під Маріуполем Донецької області. Має двох дітей і вагітну дружину. До війни жив у Євпаторії в Криму, після окупації півострова переїхав до Києва.

— У квітні 2016-го повернувся з війни, — каже Вікарчук. — Став у чергу на отримання квартири. Власної не маю. Я підпадаю під дію постанови №280.

Постанова Кабінету міністрів України №280 "Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України" пояснює механізм надання допомоги переселенцям, які воювали.

— Досі стою в черзі, яку постійно змінюють, — додає Сергій. — Не хочу просити допомоги в держави, намагався купити житло сам. Але через пандемію коронавірусу не можу заробити грошей, вліз у борги.

В Україні живе понад тисяча переселенців із Криму, які воювали проти Росії. 45 загинули.

Микола — один із небагатьох переселенців, який отримав 1 млн грн на купівлю квартири згідно з постановою Кабміну №280. До війни жив у Сніжному Донецької області, працював у міліції. Має дружину і трьох дітей.

— Я був четвертий у списку по Донецькій області, але на допомогу чекав два роки, — розповідає Микола. Прізвища просить не вказувати, боїться агресії бойовиків на родичів, що живуть на окупованій території. — Писав листи до Міністерства соціальної політики, ветеранів. Відповідали, що потребу для житла переселенців має подати міська влада. То я став на облік у міськвиконком, написав заяву до служб соціального захисту населення. Отримав гроші.

22 квітня 2020 року уряд Німеччини передав Україні 25 млн євро — майже 840 млн грн, на покращення житлових умов переселенців. За пів року українські урядовці так і не роз­робили механізму розподілу цих грошей.

Зараз ви читаєте новину «"Був четвертий у списку, чекав два роки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути