вівторок, 08 червня 2010 06:19

Буревій підняв і розвернув на 180 градусів маршрутку

Автор: фото: REUTERS/Viktor Gurniak
  Жінка стоїть біля свого автомобіля 3 червня цього року на вулиці в Тернополі
Жінка стоїть біля свого автомобіля 3 червня цього року на вулиці в Тернополі

У четвер о 15.30 небо над Львовом почорніло. Почалася сильна злива, здійявся ураганний вітер. За півгодини буря зірвала з будинків дахи, викорчувала з корінням та повалила дерева, обірвала електродроти. Місто опинилося без світла й гарячої води. Зупинилися трамваї та тролейбуси, таксисти не виїжджали на виклики.

Маршрутка N7, що курсує з Винників до Львова, потрапила в центр смерчу.

— Водій виїжджав з кінцевої біля супермаркету на вулиці Стрийській. Смерч насувався на нього. Чоловік вирішив перечекати, зупинився. Сильним поривом вітру маршрутку підняло, розвернуло на 180 градусів і кинуло на бік, — розповідає Людмила Ліб із міського ДАІ.

У салоні перебувало троє пасажирів. Двох поклали в лікарню швидкої допомоги з важкими травмами.

— Троє чоловіків на своєму авто зупинилися й допомогли витягувати пасажирів. Маршрутка впала майже перед їхнім капотом, — згадує 35-річний Михайло з будинку 350 на вул. Стрийській. Він із вікна квартири бачив, як перевернувся мікроавтобус. — Вони просили інших водіїв зупинитися й допомогти. Усі об"їжджали, боялися, що автобус може бабахнути. Ті чоловіки змокли до нитки.

Смерч пройшовся в районі іподрому й майбутнього стадіону до чемпіонату Євро-2012. На іподромі буревій позривав дахи. Покрівлею вбило коня. У мікрорайоні Сихів стічна каналізація не справлялася з дощовою водою, автомобілі плавали. До поліклініки на вул. Симоненка вода лилася крізь зачинені вікна.

Це був жах! Такої паніки не пам"ятаю, скільки живу

— Це був жах! — розповідає Сергій, 31 рік. — Такої паніки не пам"ятаю, скільки живу. Я їхав машиною, ледь втримував її на дорозі. Біля мене звалився рекламний щит, машину відкинуло вбік. Проїхав 10 метрів, як позаду звалилося дерево. З трьох особняків зірвало дахи. У повітрі літала черепиця. Я тільки думав: аби дружина з дитиною не були надворі. Подзвонити не міг — через блискавки вимкнув телефон.

На вул. Шараневича переповнена каналізація прорвала асфальт. Водою підмило фундамент будинку N2. У квартирах по стінах пішли тріщини.

— Та такі, що палець можна просунути, — розповідає Роман. — Ми викликали комунальників. Вони тільки головами похитали. Яму засипали щебенем.

15-річний Павло Вовк повертався зі школи. На вул. Монастирського за 2 м від під"їзду на нього впав дашок із балкона дев"ятого поверху. Павла придавило обличчям до асфальту. З травмою хребта, зламаними ребрами хлопця доставили в реанімацію міської лікарні.

Від буревію на Львівщині постраждали восьмеро осіб. Четверо потрапили в лікарню. 7-річну Вікторію Станішовську із Сокільників травмувало віконною шибкою. У неї покалічене обличчя, вибиті зуби. Дівчинку прооперували.

Сокільники до понеділка були без світла й газу. У селі пошкоджено 32 покрівлі.

— Ми стільки страху натерпілися! Думали — кінець світу, — розказує 35-річна господиня. З її помешкання зірвало дах. Називатися відмовляється. — Лягли на підлогу й боялися поворухнутися, дихнути. Коли все минуло, лишилися без світла та води. Рятувальники нам дали 5 літрів питної. У ній зранку варили пельмені, ввечері — вареники. Мили лише обличчя. На городі весь урожай пропав.

На ліквідацію буревію потрібно щонайменше 10 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Буревій підняв і розвернув на 180 градусів маршрутку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути