пʼятниця, 10 лютого 2012 07:15

Будинок обвалився о пів на восьму ранку

У середу о 7.30 в місті Макіївка на Донеччині рухнула частина триповерхового будинку на вул. Макарова, 79. У середньому під'їзді обвалилися перекриття та стіни трьох квартир.

У зруйнованих помешканнях — № 3, 6 та 9 — жили семеро дорослих і двоє дітей. На час обвалу люди з двох квартир уже пішли на роботу. У третій, на верхньому поверсі,   залишалися літній чоловік, його донька та 3-річний онук. Ліжко, де перед тим спали жінка із сином, упало із перекриттям.

— Син за секунду до аварії побіг до діда в іншу кімнату, а я почала збиратися на роботу. Пішла у ванну, закрила двері й почула страшний тріск, — каже Дарина Лук'янчикова, 25 років.

У будинку живуть 84 людини, серед них 12 дітей. Усі вибігли на вулицю, узявши тільки гроші та документи.

Будинок обвалився через проблеми із фундаментом, кажуть жителі. Кілька років тому в центрі споруди він склався "гармошкою".

— Спочатку з'явилася зовнішня тріщина у фундаменті, — говорить 36-річна Олена Євсєєнкова. — Ми всюди писали — просили, благали, попереджали. Допомоги не було, а тріщина росла. Потім стали з'являтися щілини у квартирах.

Будинок розташований у селищі шахти ім. Бажанова. Тут живуть переважно гірники. Неподалік — шахта, де торік 29 липня рухнула стара вежа і вбила 11 людей. Родина загиблої Надії Кулинич, яка працювала машиністом конвеєра, також живе в обваленому будинку.

— Два роки тому тут упав балкон. Постійно сипалася штукатурка. А ночами ми чули, як тріщать стіни. Я спала, коли завібрувала підлога, зашуміло в батареях, мій диван підкинуло. Потім сусіди стали стукати, кричати: "Виходьте! Сусідній стояк упав, зараз рухне все!" — розповідає Ольга Кулинич, 23 роки, донька загиблої Надії.

Дім був аварійним понад 30 років, кажуть люди.

— Після маминої загибелі, ми просили, щоб нас відселили. У двох кімнатах жило нас шестеро — я з родиною, батьки, сестра. Але урядова комісія, яка вирішувала проблеми потерпілих на шахті, улітку дійшла висновку, що наш будинок добрий, жити можна, — додає 27-річний Олександр Кулинич.

Мер міста стверджує, що не міг вкладати гроші в капремонт аварійної будови, бо вона належала Міністерству енергетики та вугільної промисловості.

— Ми листувалися, говорили щоб включити цей будинок у протокол державної комісії з трагедії на шахті Бажанова, людям обіцяли квартири, в одній розпочали ремонт. Але ми не мали права виділяти гроші, а від держави вони не надходили, — говорить міський голова Олександр Мальцев.

Після обвалу експерти дійшли висновку, що будівля не підлягає відновленню. У міськраді розглядають питання про купівлю квартир у місті за бюджетні кошти. Дім  охороняє від мародерів міліція.

10 жителів переїхали до родичів, інших оселили в готелі "Маяк".

— Там гарячої води немає, холодна — годину вранці та годину ввечері, готувати їжу нема де, — каже Олександр Кулинич. — У мене синові 2,5 року. Дружина кип'ятильником підігріла молоко, зробила бутерброд, отак і поїли. У кімнаті плюс 15, сусіди приходять грітися, бо в них 10 тепла.

Старих будинків, які можуть впасти, в окрузі щонайменше три, вважають жителі мікрорайону.

Торік у травні в Макіївці рухнула частина стіни в житловому будинку, зведеному 80 років тому. Люди помічали, що стіна накренилася. Зверталися зі скаргами, але комунальники не реагували.

Зараз ви читаєте новину «Будинок обвалився о пів на восьму ранку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути