вівторок, 10 вересня 2013 06:15

Будинок Грушевського зруйнували екскаватором

Автор: фото з сайта www.prostir.museum
  У будинку на столичній вулиці Саксаганського п’ять років ніхто не жив. У Київській держадміністрації розповідають, що не чули про знесення
У будинку на столичній вулиці Саксаганського п’ять років ніхто не жив. У Київській держадміністрації розповідають, що не чули про знесення

100-літній будинок, де жив Михайло Грушевський, знесли в центрі столиці на вул. Саксаганського, 111. Екскаватор зруйнував двоповерховий дім 5 вересня. Залишилися дві бічні стіни та купа битої цегли. Місцеві влаштували скандал — будівлю мали реконструювати, а не зносити.

Дім звели наприкінці XIX ст. Коли Грушевський був головою Центральної Ради Української народної республіки 1917-1918 років, жив там з матір'ю та сестрою.

— За радянських часів тут був жек, що обслуговував сусідні будинки. Років п'ять тому їх виселили. Відтоді стояв нежилим. Подивіться на табличку, де пишуть інформацію про будівництво. Там вказано: "Реконструкція". А його ж знесли, — каже Валерій Олегов, 32 роки, із сусіднього дому.

У суботу будівництво закрите. Серед руїн стоїть екскаватор, поряд — два вагончики для робітників. На стенді інформація, що забудовник товариство "Аркор" отримало землю 2006 року. Там повинні відкрити 6-поверховий торговельний центр з оглядовою терасою. В компанії коментарів не дають.

У Київській держадміністрації розповідають, що не чули про знесення історичного будинку. А за даними управління охорони культурної спадщини, маєток не має охоронного статусу. Але прокуратура Шевченківського району порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем.

Через дорогу стоїть новобудова, що звели на місці дому, де жила Леся Українка. Його знесли кілька років тому, також під вивіскою "Реконструкція".

Зараз ви читаєте новину «Будинок Грушевського зруйнували екскаватором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути