пʼятниця, 20 липня 2018 05:50

"Будинки продаються дешевше, ніж у 1990 роках"

Автор: www.qha.com.ua
  Колишній міністр туризму Криму Олександр Лієв: ”Люди відмовилися від землеробства. Кинули навіть приватні городи”
Колишній міністр туризму Криму Олександр Лієв: ”Люди відмовилися від землеробства. Кинули навіть приватні городи”

— Зрошуване землеробство в Криму давало можливість займатися сільським господарством. Вода Північно-Кримського каналу насичує підземні та ґрунтові води. За останні чотири роки нічого вже від цих вливань не залишилося, — каже колишній міністр туризму Автономної республіки Крим 42-річний Олександр Лієв 10 липня в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Розповідає про посуху в Криму. Через нестачу води експерти прогнозують втрату половини врожаю на півострові.

— У Криму на 2,5 мільйона гектарів сільськогосподарської землі — 1,2 мільйона ріллі, з них третина — зрошувані землі.

У яких районах використовувалося зрошування?

— Первомайський, Роздольненський, Ічкінський, Чорноморський, Сакський, Іслямтерецький, Сімферопольський, Перекопський. До 1950 року в підручниках географії Радянського Союзу вони вважалися напівпустелею. Після появи 55 років тому Північно-Кримського каналу, що будували українці, райони стали придатні для життя. Без каналу там нічого робити.

Люди відмовилися від землеробства. Кинули навіть приватні городи. 2014-го ще можна було щось там робити — це був найбільш дощовий рік в історії сучасної України за останні 20 років.

Альтернатива води є?

— Добувати воду зі свердловин — це ахінея. У цих районах навіть глибоководні свердловини засолені. Їх недостатньо для питного постачання, а для зрошення тим більше.

У Криму життя майже мільйона людей залежало від роботи каналу. Плюс ще Бахчисарайський район. Тамтешнє садівництво теж почасти використовувало воду каналу. У Севастопольське водосховище доходила дніпровська вода.

Я з Яни Капу (колишній Красноперекопськ. — ГПУ), де було 30 тисяч гектарів рисових полів. Займалися цим близько 60 господарств. У кожному працювало 100–200 людей. Чотири роки, як такого рисівництва немає. І знайти йому альтернативу неможливо. У Красноперекопському районі будинки продаються дешевше, ніж в 1990-ті. Господарства кидають.

Зараз ви читаєте новину «"Будинки продаються дешевше, ніж у 1990 роках"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути