четвер, 31 січня 2013 00:30

Бритоголові побили нардепа на Головпоштамті

Бійками закінчилися установчі збори громадської ради при Київській міській державній адміністрації.

29 січня активісти партії "Свобода" намагалися прорватися на засідання на сьомому поверсі Головпоштампту на Хрещатику. Дорогу їм заступили високі бритоголові чоловіки, які назвалися журналістами, та "беркутівці". Представники "Свободи" вважають це засідання незаконним, бо громадську раду обрали напередодні. А теперішнє зібрання підігруватиме столичній владі, кажуть вони.

Нардеп-"свободівець" Едуард Леонов ішов до мікрофона в залі засідань. Дорогу йому заступили декілька кремезних чоловіків. Відібрали палицю, на яку він спирався, кілька разів ударили. Однопартійці вступилися за колегу, почалася штовханина. За пару хвилин їх виштовхали із зали, а "беркутівці" заблокували вхід.

— Справжні установчі збори громадської ради відбулися 28 січня в залі "Київпроекту". Туди запросили всіх бажаючих, але прийшли кілька десятків. Головою зборів обрали "свободівця" Володимира Свєнтицького, визначили заступників. А протокол із рішеннями чиновники Київради відмовилися зареєструвати, бо на засіданні не було провладної ініціативної групи, — каже Вадим Топоров із громадської організації "Київське віче". — Сьогодні влада вирішила обрати свою кишенькову громадську раду. Сюда запросили якихось бритоголових і церкву Аделаджі. Якщо ця рада буде прийнята, то будь-яке незаконне рішення Попова ніхто не контролюватиме.

Громадська рада покликана забезпечувати участь громадян в управлінні містом.

— Усі закони, укази, що приймають у Київраді та КМДА, обговорюють на раді й рекомендують до прийняття чи переробки. Наприклад, хочуть побудувати щось у центрі міста, то мають спершу погодити з радою. Це мав би бути орган контролю над владою, — пояснює Тарас Тінько, голова благодійного фонду "Місія інтелектуальних ініціатив".

Близько 13.00 два десятки "свободівців" ламають бокові двері до зали. Їх зустрічають п'ятеро "беркутівців". Виникає чергова бійка. Активісти в масках кулаками б'ють у груди міліціонерам. Ті у відповідь — по обличчях. Двоє чоловіків у костюмах збірної з футболу та масках зривають шоломи з двох міліціонерів.

— Віддай шлем, не нада цього робить, — вириває сірий шолом "беркутівець". Його обличчя червоне, тече піт. — Ето ж напад на міліцію, нашо тобі проблеми.

— А ти пропусти нас, і не будем тебе бити, — відпускає шолом "свободівець". Журналістка Тетяна Чорновіл залазить на стіл та скаче на голови міліціонерам, по них лізе в зал. "Свободівці" час від часу штовхаються — перевіряють міліціонерів на стійкість.

— Пропустіть, хлопця поранили, у нього нога пробита, — із залу високий чоловік б'є "беркутівця" по плечах. Міліціонер не реагує. — Хлопці, поможіть його вивести, а то космонавти не дозволяють, — кричить до натовпу, що стоїть перед входом.

Чоловік у чорній масці та спортивному костюмі хапається за руки міліціонерів і розриває їх. Із залу вискакує на одній нозі "свободівець" Василь Петруняк.

— Мене до столу приперли, а він стікляний. Ногу напевно глибоко порізав, навіть стати не можу, — дивиться на праву ногу. Чорні штани розрізані від коліна, кров заливає високий черевик. Його підхоплюють під руки двоє хлопців та волочать до ліфта.

О 13.00 в мегафон оголошують про закриття зборів. Міліціонери проводять учасників через центральний вхід. "Свободівці" теж ідуть, залишаючи по собі кілька десятків поламаних столів і крісел, вибитих вікон.

Бійку в залі спровокували "свободівці", каже секретар громадської ради Роман Хорольський.

— На мене й на голову установчих зборів депутат Іллєнко з групою людей у масках напали і близько 10 хвилин били руками та ногами, поки ми лежали на підлозі. Почали розпиляти газ. А тут зібралися близько 500 осіб. "Свобода" повибивала двері, вікна. Кількість нападників швидко збільшувалася, і міліція не встигала їх зупиняти, — говорить Хорольський.

Правоохоронці не пускали в зал нікого через повідомлення про замінування, кажуть у столичній міліції. Про це о 11.35 розповідає помічник одного з народних депутатів. Говорить, що до нього підійшов невідомий та сказав, що зараз тут буде вибух.

Близько 16.00 до КМДА пішли 30 активістів з вимогою негайної зустрічі з головою міської адміністрації Олександром Поповим. Вхідні двері охорона замкнула, активістів оточили 20 "беркутівців".

Через заблокований вхід до будівлі не могли зайти два десятки представників індійської делегації, зокрема посол Індії в Україні Раджив Кумар Чандер. Понад 2 год. чекали під дверима.

Зараз ви читаєте новину «Бритоголові побили нардепа на Головпоштамті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути