Ексклюзиви
четвер, 28 липня 2011 00:00

Борщівник виростає до чотирьох метрів

Автор: фото з сайта www.turpohod.narod
  Борщівник вивести майже неможливо. Гербіциди його не знищують, а лише призупиняють ріст на один рік
Борщівник вивести майже неможливо. Гербіциди його не знищують, а лише призупиняють ріст на один рік

— У Луцьку на вулиці Данила Галицького бачила галявину з 4-метровими рослинами. Вони цвіли білими квітами, мали схоже на лопух листя, стовбури завтовшки, як водопровідні труби. Хотіла в ньому сфотографуватися, та подруга зупинила. Казала, що то — борщівник, отруйна рослина, опікає тіло. Я про таку ніколи не чула, у нас вона не росте, — розповідає киянка Ольга Озимко, 20 років.

Каже, місцеві обходять квіти стороною.

— Батько моєї подруги в молодості нарвав її матері на побачення букет борщівнику. Не знав, що він — отруйний. Доки дійшов до її дому, руки та тіло покрилися водянками, чухалися та пекли. Побачення тоді в них не вийшло.

В Україні росте борщівник Сибірський, Сосновського та Мантегаціа.

— Перший вид борщівника — безпечний, споконвіків ріс у нас. На вигляд рослина низька, із гострим листям і вузькими стеблами. Із нього варять борщ. Від цього й назва, — каже Мирослав Шевера, 48 років, зі столичного Інституту ботаніки. — Але види Сосновського та  Мантегаціа містять отруйні сполуки — фурокумарини. У сонячну погоду, доторкнувшись до них, людина отримує опіки шкіри другого ступеня. Найнебезпечніші листя і суцвіття. У Мантегаціа листя загострені, а в Сосновського заокруглені.

Борщівник виростає до 4 м. Під ним немає інших рослин, бо він висмоктує з ґрунту поживні речовини.

Найбільше росте на Закарпатті, Львівщині, Івано-Франківщині, Буковині. Переважно в лісі та на берегах річок. Борщівник розрісся до лісостепу Київської області. В Україну потрапив із Кавказу.

Уперше борщівник Сосновського 1927 року завезли лісники з Карлових Вар в Осмолодське лісництво на Івано-Франківщині. У 1930-х його почали вирощувати за наказом Сталіна. Саджали на полях на силос худобі. Він добре родив, збирали 600 ц/га. Але корови його їсти не хотіли, молоко давали гірке.

— Борщівник Мантегаціа вирощували як декоративну рослину. Зараз багатії саджають на своїх клумбах. Не знають про шкоду, яку він завдає. Шофери буває через отвір у стовбурі переливають бензин. А молодь робить панамки чи сідає на листя борщівника, як на простирадло. А потім лікують опіки.

Рослина швидко розмножується насінням і кореневищем.

Олександр Голій, 38 років, із Волинського інституту агропромислового виробництва каже, що борщівник вивести майже неможливо.

— Гербіциди його не знищують, а лише призупиняють ріст на один рік. Корінь висмикнути або викопати важко, бо він широко розростається. Косити бур'ян можна лише до того, як він зацвіте.

Із борщівника виготовляють однойменний музичний інструмент. Рослину рубають, коли вона відцвіте і висохне. Перед використанням стебла вимочують і висушують.

— Борщівником розганяли хмари в дощову погоду. Мольфар виходив на вершину гори і, промовляючи закляття, дув у борщівник. Грою на ньому заколисували немовлят. Рослина дає добру акустику. Якщо всередині зробити перетинки і засипати їх горохом чи квасолею, звук нагадуватиме шум дощу, — говорить Ігор Мисюкевич, 36 років, з Івано-Франківська.

Зараз ви читаєте новину «Борщівник виростає до чотирьох метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути