четвер, 28 травня 2020 00:30

Бойовиків не допускають до високоточної зброї

Росіянам на Донбасі не вистачає людей. З початку травня до лав незаконних формувань призивають резервістів. Мобілізують співробітників "народної міліції", шахтарів, металургів і комунальників.

— Мобілізовані козачі формування ввійшли до складу ''народної міліції''. Через військові комісаріати формують шахтарські роти, — кажуть у Східній правозахисній групі. — Оголосили збір добровольців через "Союз добровольців Донбасу" в Росії.

Заклики їхати воювати на Донбас з'явилася і в російських ЗМІ.

На початку травня спостережна місія ОБСЄ зафіксувала скупчення танків Т-72 та 122‑мм артилерії 2С1 "Гвоздика" поблизу села Новоселівка Донецької області. Неподалік житлових будинків у селищі Комісарівка Луганської області стоїть артилерійська батарея "Гвоздик".

19 травня з Росії на Донбас прийшов черговий ешелон із технікою й боєприпасами.

— Росіяни привезли понад 10 танків. Три нових, решта — після ремонту. І вісім бойових броньованих машин, — каже Михайло Шаравара з Міністерства оборони України. — Також 30 автомобілів, завантажених боєприпасами для стрілецької зброї і гранатометів.

У ніч на 21 травня бойовики вдарили з нової зброї по оборонцях Кримського на Луганщині. Загинув солдат Євген Сафонов, двоє воїнів поранені, у п'ятьох — бойові травми. Напередодні в сусідньому селі Трьохізбенка підірвався на міні поліцейський патруль батальйону "Луганськ-1". Загинув командир Сергій Губанов. Ще троє бійців отримали осколкові поранення.

На озброєнні гібридних сил Росії на Донбасі — майже все піхотне й бронетанкове озброєння, яке є в армії РФ.

— Піхота бойовиків одягнена й екіпірована, як і кадрові російські солдати. Автомати Калашникова, стандартна зелена уніформа збройних сил Росії, бронежилети, шоломи. Мають такий же транспорт і сухпайки, — говорить 38-річний Олексій, офіцер 24-ї бригади ЗСУ. — Але в артилерії і на мінометах працюють професійні військові. Потрапили на Донбас "по зальоту" або курсанти здають екзамени. Коли ми тримали Мар'їнку 2019 року, по нас били курсанти-артилеристи.

Росія утримує на Донбасі угруповання чисельністю понад 35 тис. осіб, каже командувач операції Об'єднаних сил Віктор Кравченко.

Бойовики підпорядковані 8-й загальновійськовій армії Південного військового округу ЗС РФ. При цьому на окупованому Донбасі постійно на ротаційній основі перебувають майже 2 тисячі кадрових російських офіцерів.

— Місцевих бойовиків не допускають до високоточної зброї та систем радіоелектронної боротьби. Саме кадрові й воюють на високоточній зброї, стріляють по наших вантажівках із ракетних комплексів і влучно б'ють із мінометів. Так само і на комплексах протиповітряної оборони, що прикривають Донецьк, — додає офіцер.

З початку 2020 року росіяни використали російські безпілотні апарати щонайменше восьми типів — "Гранат-1", "Гранат-2", "Гранат-4", "Форпост", "Орлан-10", "Елерон-3СВ", "Тахіон" і "Застава".

У квітні поблизу Світлодарської дуги збили безпілотник "Застава" — комплекс ведення розвідки та коригування вогню. Такі виготовляють на Уральському заводі цивільної авіації в Єкатеринбурзі й постачають тільки в російську армію.

Торік військові також збивали й показували уламки "Орланів" та "Елеронів".

Про високоточну зброю, яку поставляє РФ на Донбас, заявили у США.

— Ви хочете, щоб ми повірили в те, що російські маріонетки на Донбасі самі купили високотехнологічну російську військову техніку? Наприклад, систему протиповітряної оборони "Панцир-С1" або бойовий танк Т-72Б3, — каже голова місії США при ОБСЄ Джеймс Гілмор. — Цю техніку, як і комплекс радіоелектронної боротьби "Леєр-3", не раз використовували проти української армії.

Раніше російський президент Володимир Путін казав, що терористи на Донбасі отримують військову техніку з країн, які "їм симпатизують".

Зараз ви читаєте новину «Бойовиків не допускають до високоточної зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути