Ексклюзиви
вівторок, 19 вересня 2017 07:00

Білорусам заборонили ходити до лісу

17 вересня почалася активна фаза російсько-білоруських військових навчань "Захід-2017". Вони стартували трьома днями раніше в західній частині Білорусі та РФ. Триватимуть до 24 вересня. В Україні й балтійських країнах заявили, що маневри можуть перерости в агресію проти них.

Військові відпрацьовують управління армією під час атаки ворога. Імітують наступальні дії з бронетехнікою та авіацією. Умовним ворогом назвали вигадану країну Вейншорію. Там живуть терористи і сепаратисти, за легендою навчань.

Межі вигаданої країни розташовані на заході Білорусі. Населення тих територій опозиційно налаштоване, зазначають соціологи. Там розвинута білоруська мова. Більшість людей — католики.

Частина білорусів виступають проти навчань. Побоюються, що російські війська не вийдуть із Білорусі із завершенням тренувань.

На час маневрів ввели обмеження для людей, які живуть біля військових полігонів Івацевицького району Брестської області. Місцевим заборонено ходити в ліс. За порушення затримують на 15 діб.

17 вересня в Білорусі арештували правозахисницю Наталію Горячко-Басалигу, 54 роки. Вона нібито лаяла військових. Ув'язнили на три дні.

— Ішла провідати сина на полігоні біля міста Борисов. Мене спинили російські солдати. Запитували, хто я і куди прямую, — розповідає правозахисниця. — Почали переслідувати. А хто вони такі? Чому забороняють мені ходити моєю країною?

Українські прикордонники моніторять державний кордон із Білоруссю. Залучили авіацію.

Одночасно з білорусько-російськими навчаннями власні стрільби влаштували бойовики на Донбасі. До 600 терористів стріляли з танків та БТРів на полях біля райцентру Старобешеве.

Зараз ви читаєте новину «Білорусам заборонили ходити до лісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути