Ексклюзиви
вівторок, 23 січня 2018 07:55

Бетонні стовпи впали від маси снігу
2

Бетонні стовпи лінії електропередач неподалік Ізмаїла на Одещині не витримали маси снігу і зламалися. Лінія призначена для постачання електроенергії на Бессарабію. З 19 січня регіон накрили найсильніші за 40 років снігопади
Фото: www.pushkinska.net
18 січня у Черкасах через аварію на лінії електропередач зникла вода, перестала працювати Дніпровська водоочисна станція. Містяни розкупили всю бутильовану воду в магазинах

70-тисячне місто Ізмаїл на Одещині два дні залишалося без електроенергії, води й опалення. В ніч на 19 січня через аномальні снігопади обірвалися дроти високовольтної лінії електропередач. Також без електрики три дні були мешканці сусідніх Арцизького й Кілійського районів.

Проблеми на півдні Одещини почалися, коли не витримали бетонні опори ЛЕП в Арцизькому районі. Лінія призначена для постачання електроенергії на Бессарабію.

— Хоча стовпи й бетонні, але вони звалилися від маси снігу. Його за день випало майже метр. Ми переключили місто на резервну лінію. Але люди скаржаться на незадовільну якість електрики в домівках. Напруга в мережі на одних вулицях становить 300 вольтів, на інших — 115 чи 80 вольтів. Подекуди електрики взагалі немає, — каже мер Ізмаїла Андрій Абрамченко, 52 роки.

20 січня регіон перевели на спеціальний графік подачі електроенергії. В лікарні Арциза, Кілії та Ізмаїла привезли дизель-генератори.

Снігопади накрили південь України 18 січня. Негода паралізувала рух на автошляхах. Повністю зупинилися траси Одеса — Київ та Одеса — Рені.

— Простояли в заторі в суботу 16 годин. Ледве доїхали до Одеси. Сніг чистили трактори, але їм заважали вантажівки. З другого боку, вантажівкам не було куди подітися — не з'їжджати ж у кювет. Затор під Одесою був, напевно, зо 20 кілометрів, — каже киянин Ігор Гомаль, 35 років.

За словами синоптиків, востаннє такі снігопади накривали Одещину 1975 року.

20 січня літак рейсу "Київ–Херсон" здійснив аварійну посадку в Одесі через складні погодні умови. Вилетів з аеропорту "Бориспіль" о 20:44 і за годину мав приземлитися в Херсоні. Але після годинного польоту повернув до Одеси. У Херсоні на злітно-посадковій смузі стояв туман.

23 січня очікується значне ускладнення погодних умов — налипання мокрого снігу, ожеледь, хуртовини, снігові замети.

Одеську, Миколаївську, Херсон­ську, Запорізьку, Дніпропетровську, Харківську, Донецьку й Луганську області накриватимуть снігопади.

— Найближчої ночі до мінус 8–15 градусів. Удень очікується 3–9 градусів морозу. На Півдні та Сході — мокрий сніг, сильний вітер, уночі мінус 2–8 градусів, удень від трьох морозу до двох тепла. У Києві 23 січня вночі мінус 12–14 градусів. Завтра вдень 5–8 градусів морозу. Найближчого тижня погода в Україні буде морозна. Потеплішає в неділю, — каже синоптик Наталка ­Діденко, 56 років.

У Черкасах оголосили надзвичайний стан

18 січня у всіх районах Черкас відключили воду. Через негоду та пошкодження ліній електропередач перестала працювати Дніпровська водоочисна станція. Черкащани залишилися без води. Влада міста оголосила надзвичайний стан.

— Уночі 18 січня відновили енергопостачання насосної станції. Заповнили технічні резервуари і розпочали наповнення водомереж міста. Проте о п'ятій ранку сталася ще одна аварія в районі села Сокирна. Енергопостачання насосної станції призупинилося, — розповідає 50-річний Костянтин Проценко з Держслужби із надзвичайних ситуацій Черкащини.

Наступного дня у місті закрили всі школи та дитячі садки. З лікарень хворих перевозили до медзакладів, де були запаси води. Містяни розкупили всю воду в магазинах, почали топити у ваннах сніг. Вишиковувалися черги в місцях, де безкоштовно роздавали технічну воду.

— Набрали шість відер снігу та дві пляшки по 6 літрів води у знайомих в іншому районі міста, на Митниці. Там був невеликий напір у кранах. Нічого не готували, їли бутерброди. Мили лише одну-дві тарілки та чашки. Пощастило, що я встигла набрати трохи води у ванну до того, як вона скінчилася, — розповідає домогосподарка Ольга Дощак, 41 рік.

Подачу води відновили 20 січня о 10:30.

Зараз ви читаєте новину «Бетонні стовпи впали від маси снігу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути