пʼятниця, 19 жовтня 2018 06:55

"Батальйони виходять з передової, але ми не виходимо з війни"

Бійці Української добровольчої армії Дмитра Яроша найближчим часом відійдуть із зони бойових дій на ­Донбасі. Надалі створюватимуть загони територіальної оборони в областях.

— 5-й і 8-й окремі батальйони виходять з передової, але ми не виходимо з війни, — каже 47-річний Дмитро Ярош, командир УДА. — Сьогодні головне завдання — це побудова загонів оборони, які повинні мати чіткий функціонал. Маємо зібрати всіх, хто воював, в єдиний ударний кулак.

Українська добровольча армія нараховує майже півтисячі бійців.

На фронті діяли в різних локаціях. Окремі групи 8-го батальйону "Аратта" до серпня 2018 року базувалися в Мар'їнці.

— Вони були розкидані по всій ділянці фронту від Мар'їнки до Маріуполя, — розповів колишній боєць УДА Олексій, 30 років. Прізвище не називає. — 5-й батальйон діяв на донецькому напрямку невеликими групами. Також була група військово-польової жандармерії, що займалася контррозвідкою.

Водночас на Донбасі діють медики-волонтери — "госпітальєри". До їхніх обов'язків входить надання медичної допомоги та евакуація.

Законодавчо не врегульованим залишився статус підрозділів Українського добровольчого корпусу "Правий сектор". На фронті перебуває до тисячі їхніх бійців та волонтерів.

— Ми залишаємося на фронті напівлегально надалі, — розповідає 34-річний Дмитро, має позивний "Яр". Прізвище просить не вказувати. — Далі діємо спільно зі Збройними силами та Національною гвардією. Офіційно в штабі кажуть, що нас на передовій немає. Але на рівні командирів батальйонів і рот ми дуже тісно спів­працюємо.

— На фронті багато позицій, де не вистачає людей, — продовжує "Яр". — За документами на опорному пункті має бути 24 людини, а є тільки половина. Наші бійці вночі приїжджають і чергують з усіма. І разом з іншими під обстрілами сидимо. Медична служба працює тісно з армійською.

Із 2014 року добровольці кількома хвилями вступали в офіційні збройні формування. У жовтні 2014 року бійці "Азову" ввійшли до складу Національної гвардії.

Їхній приклад наслідував добровольчий батальйон "Донбас". Друга частина бійців пішла у ЗСУ, сформувавши 46-й окремий батальйон спецпризначення "Донбас-Україна". Батальйон "Київ-2" став підрозділом Національної поліції.

Друга хвиля відбулася у 2015 році. Тоді до 93-ї окремої мотопіхотної бригади увійшли батальйони "Карпатська січ" та ОУН на правах окремих рот.

Добровольці на сьогодні не мають статусу учасників бойових дій та втрачають право на соціальний захист.

— Те, що пропонують зараз — це просто перехід людей до лав армії, не легалізація добровольців, а знищення цього руху остаточно, — говорить військовий експерт Юрій Касьянов, 49 років, — Це — мотивовані громадяни, які пішли воювати не за гроші. І зрозуміло, що такі високо мотивовані люди для сьогоднішньої влади небезпечні. Тому, починаючи з кінця 2014 року, ведеться послідовна політика на ліквідацію добровольчих частин, підрозділів і взагалі добровольців як класу. Більшість добровольчих батальйонів або перевели до ЗСУ, або у склад Міністерства внутрішніх справ. Ця історія з "легалізацією" добровольців приведе до того, що цих людей суттєво поменшає на фронті.

Волонтери отримуватимуть дозвіл

Із вересня у прифронтовій зоні запровадили пілотний проект акредитації для волонтерів.

Сьогодні система діє у тестовому режимі. Активістам, які везуть допомогу на Донбас, достатньо зателефонувати у штаб операції Об'єднаних сил та повідомити про себе.

— Акредитація необхідна для того, аби ввести волонтерську діяльність у правове поле, — говорить 41-річний Олексій Ноздрачов, начальник Управління цивільно-військового співробітництва. — Буде три етапи: підготовка проекту інструкції, її публічне обговорення та створення списків діючих волонтерів і волонтерських організацій. Після цього кожен зареєстрований зможе запросити й отримати офіційне підтвердження того, що він є волонтером.

Зараз ви читаєте новину «"Батальйони виходять з передової, але ми не виходимо з війни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути