вівторок, 17 січня 2012 00:15

Автостоянка без паркомата вважається безкоштовною

На автостоянці має бути один паркомат на кожні 10 автомобілів, а місце відділене синьою лінією. Якщо цього немає, то парковка вважається незаконною і за неї можна не платити. Така постанова уряду діє з 1 січня.

На парковку біля Києво-Могилянської академії на столичній Контрактовій площі заїжджає червоний "Форд Сьєра". До машини підходить паркувальник у жовтогарячій куртці з написом "Київпастранс". Тримає мобільний телефон.

— Можете мне не говорить, что платить не будете. У нас есть паркомат, — говорить водієві. Показує на пристрій на тротуарі. — Можеш платити туди або мені. Я тоді подивлюся за машиною.

Водій іномарки 34-річний Андрій Свистунов мовчки йде до паркомата. Запихає чотири купюри по 2 грн. Година парковки коштує 7 грн.

— Мені треба в Подільську адміністрацію. Паркувальнику платити не хочу. Куда ті гроші діваються? Якщо в день він тисяч зо 3 назбирає, то думаю, тисячу донесе до каси. А остальне просто подерибанить, — голосно каже водій. Паркувальник відвертається.

27-річний Володимир понад рік працює паркувальником на вул. Івана Франка в центрі столиці. Говорить, на їхній стоянці паркоматів немає:

— Водії платять, як платили, куди дінуться. Хоча оце за два дні 10 машин відказалися, а один послав мене. Нам про постанову ніхто не говорив. Я дізнався з інтернету. Виходить, в начальства два года було, щоб поставити апарати, а вони нічого не зробили. Нас і так ніхто не любить, а тут просто хаос получається.

У Києві 2011 року налічували 203 денні паркувальні майданчики на 9 тис. місць. Паркоматами обладнані 28 стоянок на 1250 машин.

— Водії не повинні платити за стоянку, якщо на ній немає паркомата, за постановою уряду, — каже 49-річний Вадим Карнаухов, віце-президент Міжнародної федерації захисту прав водіїв. — Необладнана стоянка вважається безкоштовною. Зараз у Києві, за моїми спостереженнями, встановлені близько 200 паркоматів. Переважно у центрі. В обласних центрах їх практично немає. Не кажучи про райцентри. І встановлять їх не скоро, бо це коштує дорого.

Якщо паркувальник вимагатиме гроші, запропонуйте йому викликати міліцію, — радить Вадим Карнаухов. — Але якщо працівник парк-сервісу налаштований агресивно, краще переставте машину. Бо можуть спеціально пошкодити авто. Парковки з автоматами не несуть відповідальності за збереження авто. Ви платите лише за оренду парко-місця.

Зараз ви читаєте новину «Автостоянка без паркомата вважається безкоштовною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути