четвер, 12 серпня 2021 00:53

Автогаз дорожчає щодня

Літр автогазу в Україні в середньому коштує 17,35 грн. Від початку липня він подорожчав на 1,98 грн. Вартість зростає щодня.

— В липні, серпні і вересні споживаються максимальні обсяги автогазу, — розповідає 40-річний Олександр Сіренко, аналітик консалтингової компанії "Нафторинок". — Пропан-бутан сільгоспвиробники використовують і на сушарках зерна. Друга причина — країна не виробляє в достатній кількості свого автогазу. Імпортуємо з Росії, Білорусі та Казахстану. На початку липня Роснефть затримала відвантаження палива. Був дефіцит у 10–15 тисяч тонн. У середині липня були обмеження постачання з Казахстану.

У середині липня 1 т скрапленого газу коштувала 23–25 тис. грн. Минулого тижня вартість досягла 28–29 тис.

— Є позитивні моменти. Відновлює роботу Мозирський нафтопереробний завод після ремонту. Гривня зміцнилася за останні тижні. Виробництво газу потроху зростає. Укртатнафта і Кременчуцький нафтопереробний завод нарощують переробку сировини. Імпорт на максимумі. Я не хочу казати, що є штучний дефіцит. Просто всі притримують автогаз, бо є перестороги, що в серпні буде ще гірше. Невідомо, як Роснефть відвантажуватиме його, — додає Сіренко. — На газу вигідно їздити, коли його вартість становить половину ціни бензину. Останній у середньому коштує 30 гривень за літр. Якщо зростатиме, вигідніше буде купувати бензин. Як тільки оператори відчують, що від них іде клієнт, оптові ціни на автогаз підуть на спад.

Зараз ви читаєте новину «Автогаз дорожчає щодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути